2024. május 3. - Tímea, Irma

Az arab, a flamenco, a török és a latin zene, valamint a dzsessz elemeit ötvözik

Az arab, a flamenco, a török és a latin zene, valamint a dzsessz elemeit ötvözi muzsikájában az Omar Bashir Trió, amely session zenészekkel kiegészülve pénteken ad műsort a Művészetek Palotájában - tájékoztatta Badinszki Viktória projektfelelős az MTI-t.
2008. május 5. hétfő 15:37 - Hírextra

A trió névadója, a budapesti születésű, iraki származású Omar Bashir a lant hercegeként vált ismertté a világban. Apja, Munir Bashir a lant "királyaként" lett világhírű. Az 1990-es években számos koncertet adtak együtt is, majd Munir Bashir 1997-ben történt halála után fia vált az arab lant "utazó nagykövetévé".

Az ud, az arab lant eredete a legendák szerint a bibliai időkbe nyúlik vissza, Káin egyik leszármazottja találhatta fel. A X. században már széles körben ismert volt perzsa területen, innen terjedt el többfelé, Kínában és Európában is.

Az 1997-ben alakult Omar Bashir Triót a névadó mellett két magyar gitáros, Andreas és Petz Bálint alkotja. Koncertjeikkel bejárták a világot, külföldön két nagylemezt is készítettek. Az elsőt 2001-ben Párizsban adták ki Al Andaluz címmel, az album olyan előadókat előzött meg a világzenei listákon, mint például az izlandi Björk, és világzenei különdíjat is nyert; a Latin oud című második CD pedig 2005-ben Bejrútban jelent meg. Omar Bashir eddig összesen tizenegy lemezt jegyez. 2006-ban arab-flamenco estjével a Művészetek Palotájában is bemutatkozott.

Omar Bashir 1970-ben született Budapesten, 5 éves korában kezdett arab lanton játszani, 7 évesen lett a bagdadi zeneakadémia növendéke, 24 tagú együttesével tradicionális iraki zenét játszott, Egyiptomban, Oroszországban, Törökországban és számos arab országban lépett fel. 1991-től a budapesti Zeneakadémián tanult.

A zenészek a pénteki hangversenyre francia-spanyol turnéjukról érkeznek, a budapesti koncert után Jordániában és Marokkóban lépnek fel.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását