2024. március 29. - Auguszta

A vállalatok nehezen viselik kormányzati protekcionizmust

A vállalatok a világon mindenütt nehezen tudják kezelni az erősödő kormányzati protekcionizmust, amely jelenleg a működésüket érintő legnagyobb kockázatok egyike – állapítja meg a BT Global Services megbízásából készült új jelentés.
2008. május 5. hétfő 15:46 - Hírextra
A vállalatok a világon mindenütt nehezen tudják kezelni az erősödő kormányzati protekcionizmust, amely jelenleg a működésüket érintő legnagyobb kockázatok egyike – állapítja meg a BT Global Services megbízásából készült új jelentés.

Az Economist Intelligence Unit által Kockázat 2018: felkészülés egy kiszámíthatatlan évtizedre (Risk 2018: Planning for an unpredictable decade) címmel készített tanulmányban 600 felsővezetőt kérdeztek meg a következő tíz évben várt kockázatokról. A válaszadók különösen komoly veszélyként értékelték a globalizáció visszafogását – azaz az erősödő protekcionizmust – beismerve, hogy cégük nem készült fel a probléma kezelésére. A tanulmány további tizenegy első szintű kockázatot említ, olyanokat például, mint az olajárrobbanás, a tőkepiaci árak esése vagy romboló (a fennálló helyzetet / status quót gyökeresen megváltoztató) üzleti modellek megjelenése.
 
Francois Barrault, a BT Global Services vezérigazgatója kifejtette: „A tanulmány bemutatja az igazgatósági ülések napirendjén szereplő legfőbb kockázatokat. A globalizáció a stratégiai fontosságú kérdések közé emeli a kockázat kezelését. Az egyre bonyolultabb piaci viszonyok között azok a vállalatok lesznek a legrugalmasabbak és így a legsikeresebbek, amelyek a vállalati működés integrált részévé teszik a kockázattervezést.”

A vállalati működés komplexitásának növekedése nyomán a kockázatkezelés a vállalati tervezés szerves részévé válik, így a tanulmány szerint lassanként kikerül a hagyományos funkcionális területek hatásköréből. A megkérdezettek több mint kétharmada (68 százalék) a kockázatkezelés stratégiai fontosságának növekedésére számít, 58 százalékuk szerint pedig a vezetőség napirendjére is egyre többször kerül majd a kérdés megvitatása. Ennek ellenére csupán 31 százalékuk gondolja úgy, hogy 2018-ra növekedni fog vállalatánál a kimondottan kockázatkezelési feladatkört ellátó dolgozók száma.

A felmérésből kiderült, hogy a vállalatok általánosságban nem készültek fel eléggé a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok kezelésére, bár a vezetők nem is igazán gondolják úgy, hogy ennek hatása komolyan érintené cégüket a következő tíz évben. Érdekes módon az európai vezetők érezték magukat a legkevésbé felkészültnek a klímaváltozási kockázat kezelésére: itt 58 százalék ítélte kimondottan felkészületlennek vállalatát, míg Észak-Amerikában 53 százalék, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében pedig 48 százalék volt ez az arány.

Bár a technológiai kockázatokat a vizsgálatban viszonylag komoly veszélyként értékelték, a válaszadók többsége úgy gondolta, hogy vállalata jól felkészült például a vírusok okozta zavarok, az adatbiztonsági problémák és a rendszerhibák kezelésére.
Forrás: Weber Shandwick
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását