2024. április 28. - Valéria

A latin sorsára jut az angol nyelv

Az angol nyelvre 500 éven belül valószínűleg ugyanaz a jövő vár, mint amilyent elképzelt az 1984 című regényében George Orwell: sokak számára érhetetlenné válik, mert több tucat, az irodalmitól teljesen eltérő dialektus jön létre.
2008. április 23. szerda 09:12 - Hírextra
Az elképzelhetetlen, hogy eltűnjön, vagy átengedje helyét a legtöbbet beszélt nyelvként a spanyolnak vagy a kínainak, de az biztos, hogy zónánként más és más lesz - írták a New Scientist című amerikai tudományos szaklapban nyelvész kutatók. Minden nyelv változik, új szavak keletkeznek, hangok cserélődnek, de az angol nyelv történetét nemcsak az a 328 millió ember alakítja, akiknek ez az anyanyelvük, hanem az a 495 millió is, akik második nyelvként használják.

Ötszáz éven belül több tucatra szaporodik a regionális dialektusok száma, de már 300 év múlva is radikális különbségek lesznek a Föld egyes makrozónái között. Ez történt annak idején a római hódítók latinjával, és így alakult ki egyes karibi szigeteken a helyi nyelvekkel keveredett, angolnak aligha nevezhető nyelv. A szakértők szerint ugyanez fog történni az angollal is minden olyan területen, ahol a helyi nyelv nem tud felülkerekedni. Így a globalizáció, paradox módon, megnehezíti majd az angolul beszélők mondandójának megértését.

Egy standard angol azért talán mégis fennmarad. Ezt a tudományos világban vagy az írott kommunikációban használják majd a New Scientist cikke szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását