2024. április 28. - Valéria

A teljesítés elmaradt a tervezettől

Farkas Sándor (Fidesz) arról beszélt, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008. márciusi jelentésében azt írta: a Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP) II. teljesítése elmaradt a tervezettől.
2008. május 5. hétfő 17:25 - Hírextra

Hozzátette: ez a program 2003 és 2008 között meghatározta a középtávú célokat és az ezek eléréséhez szükséges pénzügyi keretrendszert. Mint kiemelte, a program végrehajtására 2007 végéig csak a tervezett összeg 32 százalékát költötte el a kormány.

Véleménye szerint a Vásárhelyi-terv kudarcával a kormány a Tisza mentén másfél millió embert tart létbizonytalanságban.

Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár válaszában kiemelte: a program teljes mértékben eleget tett a jogharmonizációs céloknak. Hozzátette: a programban elmaradás azon a területen van, ahol több éven át jelentős, illetve folyamatos ráfordítások szükségesek.

A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés többsége azonban igen.
Bebes István (Fidesz) felszólalásában úgy fogalmazott: a kormánynak nincs vasúti koncepciója. Lassan már a látszatát sem lehet elkerülni annak, hogy tudatos vasútellenes politikáról beszéljünk - tette hozzá.

A kormány "már-már Horváth Ágnes-i konoksággal veri keresztül a senki által sem támogatott vasúti reformot" - mondta. Feltette a kérdést: még hány vasúti szárnyvonalat zár be a kormány?
Puch László gazdasági államtitkár úgy válaszolt: a Gazdasági Minisztériumnak van vasúti koncepciója. Hozzátette: Magyarország vasúti hálózatsűrűsége jóval meghaladja az európai átlagot, de a kihasználtság nem indokolja ezt a sűrűséget.

Az ellenzéki képviselő nem fogadta el a választ, a Ház igen.
Fehérvári Tamás (Fidesz) kiemelte: a környezetvédelmi és természetvédelmi szervek 1999-től minden évben folyamatos létszámfejlesztést hajtottak végre, amelyhez a szükséges többletforrást a központi költségvetés biztosította.

A 2002-es kormányváltás után a környezetvédelem már csak frázisokban szerepelt - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy míg 2002-ben, a polgári kormány idején, a környezetvédelem mellett 107 milliárd forint állt, addig a 2007-es költségvetésben a kiadási főösszeg már csak 57,7 milliárd forint volt.

Feltette a kérdést: miért nem mondja ki a kormány, hogy nincs létjogosultsága az önálló környezetvédelmi tárcának?

Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár közölte: nem lehet kérdéses a környezetvédelmi tárca létjogosultsága. A környezetvédelem stratégiai üggyé vált - tette hozzá.

Mint mondta, az Országgyűlés a 2008-as évre 23 százalékos forrásnövekedést szavazott meg a környezetvédelem ügyének. Példaként említette, hogy az idén 80 fővel bővítik az állami természetvédelmi őrök számát.

A fideszes képviselő nem fogadta el a választ, a képviselők többsége igen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását