2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Három új darabot mutatnak be

Három új produkciót is műsorára tűz májusban a Nemzeti Táncszínház: május 6-án, kedden az Évák és Ádámok, május 16-án a Gelsomina premierjét láthatja a közönség, május 24-én pedig a Honvéd Táncszínház mutatja be Mezőség című műsorát.
2008. május 4. vasárnap 10:18 - Hírextra

Az Évák és Ádámok című darab azt vizsgálja, változott-e az érzelmek sűrűsége, intenzitása, a férfi-nő viszony az évszázadok folyamán, és arra keresi a választ, milyen mértékben él még bennünk a múlt - mondta a darab alapkoncepciójáról az előadás rendezője és koreográfusa, Horváth István az MTI-nek.

Mint arra rámutatott, a Régen és ma alcímet viselő darabban egy mai pár és őseink bonyolult viszonyát ábrázolva a néptánc és a kortárs tánc elemei keverednek. A színpadi látványvilág is ezt a kettősséget tükrözi majd, a néptáncos pár - Veréb Diana által tervezett - kosztümje például nem kötődik szorosan egyetlen tájegységhez sem, hogy ne terhelje fölösleges asszociációkkal az előadást.

"Az elképzelt jelenetekhez válogattam a zenéket, így többféle stílusú muzsika hallható, többek között Café del Mar, Dead Can Dance vagy Ghymes. Az utolsó percekben Arvo Pa:rt egy egyszerű matematikai szerkezetre épülő, meditatív zongoradarabja hangzik el, s a tánc stílusa is ehhez alkalmazkodik majd" - árulta el a rendező-koreográfus a darabról, amelyet Csókási Katalin, Virág Andrea, Bedics Richárd és Bodri Balázs táncol, és amelyben a zongoradarabot ifjabb Suki András adja elő.

Május 16-án láthatja a közönség a Gelsomina című darabot. Mint azt az előadás koreográfusa, Kántor Kata elmondta, Gelsomina Fellini Országúton című filmjének főhősnője. "Az ő alakját idézi meg az előadás. Az esendő, helyét kereső emberét, aki egyfelől szereplés- és megmutatkozás-vágytól hajtott bohóc, másfelől az énszörnyei és tüneményei világában létező magányos alak".
A filmben Zampano - a zord, ámde mégis társ - elhagyta Gelsominát, akinek útját egyedül kellett folytatnia. A darab során ezen az elképzelt úton találkozhat a néző vele, s kísérheti végig azt a folyamatot, mely egy ember önazonosság-kereséséről szól.

A darabot Tonhaizer Tünde táncolja, a zene Márkos Albert, a jelmez Szűcs Edit munkája.
Május 24-én mutatja be Mezőség című koreográfiáját a Honvéd Táncszínház. A darab az ötödik az Élő Martin Archívum című sorozatban, amelynek produkcióival Martin György folklorista útmutatásait követve szeretnék a népi örökséget és tánchagyományt élővé tenni.

A Nemzeti Táncszínházban bemutatott táncest az erdélyi Mezőség elzártságában is egyedi és archaikus, Európában egyedülálló tánc- és zenekultúráját hozza közelebb a budapesti közönséghez. A műsorban belső-mezőségi falvak - Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás - Kallós Zoltán gyűjtéseiből származó táncait, dalait mutatják be magyarpalatkai zenészek muzsikájával kísérve.

A rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán munkáját koreográfusként Fitos Dezső és Szappanos Tamás, néprajzi szakértőként Kallós Zoltán segítette. A vezető prímás Papp István Gázsa, a zenei szerkesztő Árendás Péter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását