2024. május 10. - Ármin, Pálma

Díjeső a Művészetek Palotájában

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjban részesül.
2009. március 15. vasárnap 23:50 - HírExtra
CSISZÁR IMRE, a Pesti Magyar Színház Jászai Mari-díjas rendezője, Érdemes Művész több évtizedes színházrendezői tevékenysége elismeréseként. Művészi pályáját 1975-ben kezdte a kecskeméti Katona József Színházban; több színháznak volt igazgatója, művészeti vezetője. 2000-től a Pesti Magyar Színház társulatának nagyra becsült rendezője.

DECSÉNYI JÁNOS Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Érdemes Művész sokoldalú zeneszerzői munkásságáért, kiemelkedő elektroakusztikus zenei tevékenységéért. Több mint öt évtizedes pályát tudhat maga mögött, amely műfajilag igen színes és sokoldalú, művészetére azonban leginkább a kamarazene és az elektroakusztikus zeneszerzés a legjellemzőbb.

PAP VERA, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze, Érdemes Művész emlékezetes és hiteles szerepformálásai elismeréseként. 1979-ben került a Vígszínházhoz, amelynek azóta is tagja. Az elmúlt három évtized alatt a magyar és az egyetemes drámairodalom számtalan szerepét eljátszotta egyaránt otthonosan mozogva a klasszikus, az abszurd vagy éppen a kortárs drámák világában.

PINCZEHELYI SÁNDOR Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Érdemes Művész sokoldalú képzőművészeti és művészetszervezői tevékenysége elismeréseként. Művészi pályafutása rendkívül összetett és sokirányú: grafikus, plakáttervező, festő, művészeti szervező, művészetpedagógus, az általa országos jelentőségűvé tett Pécsi Galéria igazgatója.

VÉGH KRISZTINA, a Magyar Állami Operaház Harangozó Gyula-díjas balettművésze, Érdemes Művész kimagasló balettművészi munkája elismeréseként. Több mint két évtizede a Magyar Állami Operaház tagja. 1989-ben címzetes magántáncossá, majd magántáncossá nevezték ki, 2000-től első magántáncosa az intézménynek. Tánctudását határainkon túl is megcsodálhatta az értő közönség.

A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjban részesül:

BAZSINKA ZSUZSANNA, a Magyar Állami Operaház magánénekese kimagasló művészi munkája elismeréseként. Diplomája megszerzése után 1989-ben szerződtette a Magyar Állami Operaház, hangját megcsodálhattuk többek között a Bajazzók Neddájaként, a Bánk bán Melindájaként, a Traviata Violettájaként, A végzet hatalma Leonorájaként.

GÁYOR TIBOR festőművész művészi életútja elismeréseként. A jelenkori magyar képzőművészet egyik kiemelkedő alkotója, aki az 1970-es évek elejétől rendszeres résztvevője és szervezője a hazai és nemzetközi képzőművészeti kiállításoknak.

GYÉMÁNT LÁSZLÓ festőművész több évtizedes művészi pályája elismeréseként. Első önálló kiállítására 1965-ben került sor, melyet számtalan követett például a Műcsarnokban, a Vasarely Múzeumban, a Vigadó Galériában, a Budapest Galériában. Saját fejlesztésű technikája a gyémántográfia.

JÁVORI FERENC zeneszerző, a Budapest Klezmer Band vezetője a klezmer zene magas színvonalú műveléséért és népszerűsítéséért végzett művészi munkássága elismeréseként. A tradicionális klezmer zene iránti rajongása és az a képessége, hogy ezt a zenét széles körben meg tudja mutatni, a zenei világ meghatározó alakjává teszi őt.

KEREKES ÉVA Jászai Mari-díjas színművész hiteles, igényes, különös érzékenységgel megformált alakításaiért. Viszonylag fiatal kora ellenére gazdag életutat tudhat maga mögött. Eredeti kvalitású színészete lenyűgözi a nézőket, a kritikusokat egyaránt.

KEREKES GÁBOR Balázs Béla-díjas fotóművész több évtizedes művészi és művészetoktatói tevékenysége elismeréseként. A magyar fotográfia reprezentáns képviselője, európai és amerikai galériák rendszeres kiállítója. Sajátos vizuális stílust és iskolát teremtett, melyet oktatómunkájában is képvisel.

MEDVIGY GÁBOR Balázs Béla-díjas operatőr kiemelkedő, egyenletesen magas művészi teljesítményt nyújtó operatőri munkásságáért. Pályafutása során játékfilmeket, televíziós játékokat és dokumentumfilmeket egyaránt fényképezett. Neves rendezők alkotótársaként olyan filmekben dolgozott, amelyekért neki ítélték oda a legjobb operatőr díját.

SZECSŐDI FERENC Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára a hazai és a nemzetközi koncertéletben végzett több évtizedes kiemelkedő előadóművészi tevékenységéért és példaértékű oktatói munkásságáért. Szívesen látott művész Európa számos nagyvárosának hangversenypódiumán, műveit több kortárs zeneszerző is neki ajánlotta.

SZOMBATHY GYULA, a Radnóti Miklós Színház Jászai Mari-díjas színművésze nagy közönségsikert arató, sokoldalú művészi pályafutása elismeréseként. Négy évtizede a szakma élvonalában van, nemzedékének egyik vezető színésze. Sokoldalú alakításaival rendkívüli népszerűségre tett szert, vígjátékban, tragédiában, zenés műfajokban egyaránt otthon van.

TÓTH ILDIKÓ Jászai Mari-díjas színművész kiemelkedő, emlékezetes művészi munkássága elismeréseként. Mind kortárs, mind klasszikus darabokban, továbbá a filmművészetben is megmutatkozik színészi sokszínűsége, amely a szakma legmagasabb követelményeinek is megfelel.

A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban részesül:

DARVASI LÁSZLÓ József Attila-díjas író, költő, újságíró műfajgazdag irodalmi munkássága elismeréseként. A magyar irodalom középnemzedékének egyik legjelentékenyebb és legtermékenyebb alkotója. Német nyelven hat könyvét adták ki, de munkáit angol, francia, spanyol, szerb, szlovák, orosz nyelvre is lefordították.

TÓTH KRISZTINA József Attila-díjas író, költő, műfordító az olvasók és a szakma számára egyaránt izgalmas, sokoldalú irodalmi munkássága elismeréseként. Maradandó élményt nyújtanak a francia költészetet megismertető műfordításai, versei, gyermekversei, novellái.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását