2024. április 20. - Tivadar

Határforgalmi fejlesztési tervek

Jelentős határforgalmi fejlesztési tervek körvonalazódnak Magyarország és Ukrajna között, erről szó volt a két ország kormányközi vegyes bizottságának legutóbbi, budapesti ülésén is - közölte Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács el
2008. május 3. szombat 10:32 - Hírextra
Új igényként vetődött fel egy, az M3-as autópályához kapcsolódó nemzetközi határátkelőhely megnyitása, amely természetesen kormányhatározatokat igényel majd a felektől - mondta a régiós fejlesztési szervezet vezetője, az MSZP országgyűlési képviselője, aki a kormányközi vegyes bizottságban a magyar delegációt vezeti.

Kiemelte: a tovább épülő sztrádához kapcsolódóan az új határállomás helyszíne valószínűleg Beregdaróc és Beregdéda között lehet.

A magyar fél szorgalmazza, hogy a Záhony-Csap közötti, egyetlen jelenlegi teherforgalmi átkelőhely mellett Beregsurány-Asztély között 6,5 tonnáig engedjék a teherforgalom megindulását.
Gazda László megjegyezte, hogy ehhez természetesen infrastrukturális fejlesztések és finanszírozási feltételek szükségesek, illetve a vásárosnaményi Tisza-híd teherbírásának megerősítésére is szükség van.

Az ukrán fél javasolja, hogy a Lónya-Harangláb és a Barabás-Mezőkaszony közötti határátkelők is 24 órás nyitva tartásúak legyenek a jövőben. Az ukránok ezt különösen fontosnak tartják, a náluk tartandó labdarúgó-világbajnokságra tekintettel.

Az egyre növekvő forgalom biztosításához hosszabb távon szó van egy új Tisza-híd építéséről is Záhony térségében, ahol egyébként mintegy 32 milliárd forint értékű közúti és vasúti logisztikai létesítmény-fejlesztést valósít meg a magyar fél.

A záhony-csapi határállomáson, magyar területen közös közúti és vasúti teherfogalmi ellenőrző-, illetve kapcsolattartási szolgálati hely létesítéséről állapodtak meg a felek, magyar részről a javaslatot már át is adták a szomszédos ország illetékes hatóságainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását