2024. április 28. - Valéria

AIDS: Nemzetközi konferencia

Oroszországban közel 147 ezer a HIV-fertőzöttek száma - mondta el a tiszti főorvos annak kapcsán, hogy a kelet-európai és közép-ázsiai AIDS-helyzetről háromnapos tanácskozás kezdődött Moszkvában szombaton, mintegy 50 ország kétezer képviselőjének részvéte
2008. május 3. szombat 12:02 - Hírextra
A fő téma, hogy hogyan lehet a megelőzést, a gyógyítást és a segítséget minél szélesebb kör számára hozzáférhetővé tenni.

A tanácskozáson az orvosok és AIDS-szakértők mellett politikusok, közéleti személyiségek, nemzetközi és regionális nem kormányzati szervek képviselői és tudósok vesznek részt. A fő cél - mint már a két éve szintén Moszkvában tartott hasonló konferenciánál is - az illetékes egészségügyi és társadalmi szervezetek mobilizálása a megelőzésben és az AIDS-szel, illetve HIV-fertőzéssel élő emberek segítésében, továbbá az e tevékenységben résztvevő partnerek körének bővítése.

Figyelmet szentelnek a betegek kezelésében és a betegség tanulmányozásában szerzett legújabb tapasztalatok közzétételének, a rétegek körülírásának, amelyek különösen sérülékenyek e betegség, illetve fertőzés tekintetében, valamint a betegek hátrányos megkülönböztetése és megbélyegzése elkerülésének is.

Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos a konferencia kapcsán elmondta: Oroszországban közel 417 ezer a nyilvántartott HIV-fertőzöttek száma, köztük van közel 140 ezer gyerek, s a fertőzöttek mintegy 80 százaléka a 15-32 éves korosztályból kerül ki. Emellett gyorsabban terjed a HIV-fertőzés a nők körében, s ennek nyomán fertőzött gyerekek születnek. A járvány terjedésének fő módja Oroszországban a kábítószerezés: a fertőzöttek mintegy 65 százaléka drogfüggő. Emellett a HIV-vírus és az AIDS terjedése együtt jár egyéb ,megbetegedések, például a tuberkulózis terjedésével is.

A hagyományosan érintett csoportok közül a melegek 1, és a prostituáltak 6 százaléka, a kábítószer-függők 11 százaléka fertőzött. A nyilvántartásokat Oroszországban az első HIV-fertőzés azonosítsa, 1987 óta vezetik - mondta a tiszti főorvos.

Független szakértők szerint az AIDS-betegek, illetve HIV-fertőzöttek száma jóval nagyobb, mint a hivatalos nyilvántartásban foglalt adatok mutatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását