2024. március 29. - Auguszta

Országos tűzoltónap

Az országos tűzoltónap központi pénteki ünnepségén Siófokon Ujhelyi István önkormányzati és területfejlesztési államtitkár elismeréseket és jutalmakat adott át Szent Flórián napja alkalmából.
2008. május 2. péntek 15:49 - Hírextra

A rendezvényen a hivatásos, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóságok, a polgári védelem, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint Magyar Tűzoltószövetség képviselői vettek részt.

"Önkéntes száműzetésbe vonulva az utolsó alkalommal tehetek hitet a tűzoltóságnak, de fogadott bajtársként továbbra is segíteni fogom a tűzoltók áldozatos munkáját, amit az utóbbi két évben államtitkárként is segíthettem" - mondta a tűzoltóságot is felügyelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium napokban lemondott államtitkára.

Ujhelyi István megjegyezte, az utóbbi években 14 milliárd forinttal segíthették a tűzoltóságok munkáját, és ez a támogatás a következő években is folytatódni fog.

Felidézte, államtitkári kinevezése után néhány héttel ott kellett állnia annak a három tűzoltónak a sírja mellett, akik életüket vesztették 2006. augusztus 8-án, a budapesti műegyetemi lőtértűz oltása közben, és - mint mondta - az a pillanat, amikor átadta a tűzoltók sisakját a szülőknek, meghatározta eddigi és jövőbeli munkáját. A szocialista politikus beszédét egyébként hosszan tartó vastaps kísérte.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója többek között arról beszélt, hogy tavaly ezer fővel bővült a tűzoltók létszáma, így az uniós elvárásoknak megfelelően áttérhetnek a heti 48 órás munkarendre, s folytatódott az eszközfejlesztés, a laktanya-felújítás is.

Az altábornagy örömét fejezte ki, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint idén ismét közösen ünnepelhetik meg a tűzoltók védőszentjének napját, egyúttal külön köszönetet mondott Ujhelyi Istvánnak államtitkárként nyújtott segítségéért.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy izgalmas napokat él át a tűzoltóság, mert az Országgyűlésben törvény születik az önkéntes tűzoltóságokról.

A Szent Flórián napi ünnepségen Ujhelyi István az Év tűzoltója kitüntetést Zöld János ezredesnek, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének adta át, míg Szent Flórián érdemjelet öt, Bátorság érdemjelet két tűzoltó kapott, de közel 150 tűzoltó vehetett át dicséretet, jutalmat és előléptetést a tűzoltónap alkalmából.

Az idén 125 éves helyi tűzoltóság számára a város polgármestere emlékzászlót adományozott a hivatásos tűzoltóság számára.

Az egész napos rendezvényen veterán tűzoltóautók vonultak fel a város utcáin, majd látványos bemutatókat tartottak, és könnyűzenei koncertek mellett a Flórián Band tűzoltózenekar szórakozatta a több ezer fős közönséget a helyi kulturális központ előtti téren.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását