2024. április 24. - György

Miről szól május elseje?

Mikor miről. Volt már ősi pogány ünnep, kommunista népünnep, 2004-ben pedig ezen a napon csatlakozott sok ország az Európai Unióhoz, idén pedig már civil ünnepet akarnak csinálni belőle. Egyébként a híres Beatrice-dal, a Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés
2008. május 1. csütörtök 09:59 - Nagy Gergely Miklós


Május elseje Magyarországon

Május elsejének mély gyökerei vannak hazánkban. Vidéken már a középkortól élt a májusfa állításának szokása. Ekkor a legények a kiszemelt lány háza elé lopóztak éjjel, és egy kivágott, virágzó fát ültettek elé. Ez az udvarlás félreérthetetlen jele volt. A vonzódás komolyságát pedig a fa mérete hivatott kifejezni. (Városban ugye bajos lett volna fákat állítani, így –jobb híján- ott éjjeli szerenádokat ilyenkor hasonló célból.)

De honnan is ered ez a pajzán gondolatokat is ébresztő szokás? Így számol be erről egy 19. századi szokásgyűjtemény: „Szent Jakab és Szent Fülöp midőn térítgetni jártak, útitársuk lett egy Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbeli cselekvényeiért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, s rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme láttára a leszúrt bot kizöldült. Ez volt Szent Jakab apostol napja (május elseje) virradójára. Nőtlen ifjak ez időtől ez okon szoktak magas zöldfát jó magaviseletű hajadonok ablaka előtt felállítani, még pedig ha lehet, észrevétlenül”. (Később –a pszichoanalízis hatására- sok kutató fallosz szimbólumot láttak a fában...)

Május elseje és a politika

Amíg vidéken bőszen állították a májusfákat, addig a városiak sem tétlenkedtek ezen a napon. (a szerenádról már szóltunk) A Magyarországi Általános Munkáspárt szervezésében Budapest azonnal csatlakozott az Internacionálé felhívásához, a fővárosban és az ország nagyvárosaiban már tüntetéseket is tartottak 1890. május elsején, amit később minden évben megismételtek.

Egészen a Horthy-rendszerig így volt ez. Ekkor ugyanis nem szívlelhették az effajta „szocialista” megnyilvánulásokat, a munkáscsoportosulásokat, ezért megtiltottak mindenfajta felvonulást. Ezt a hiányt azonban később alaposan bepótolhattuk. A Rákosi-, majd a Kádár-rendszer egyik hivatalos ünnepe lett ez a nap, és 1989-ig az egész országban hivatalosan, felvonulással, beszédekkel és majálissal ünnepelték meg a „munka napját.”

A szocialista népünnepély természetesen a rendszerváltás után kissé okafogyottá, ideológiailag pedig kiüresedetté vált. Rutin és nosztalgia jellemezte az ünnepeket, sokszor még a jól ismert régi klisék is felbukkantak (felbukkannak) a repertoárban. „Május 1-el végre kezdeni kellene valamit”, mondták sokan. Kapóra jött tehát az EU.

Május 1: mostantól a civileké?

A volt keleti tömb országaiból többen ezen a napon léptek be az Unióba 2004-ben, bár ez talán még nem elég ok arra, hogy egy egész társadalom lecserélje, elfelejtse fél évszázados reflexét. A legújabb mostanában az, hogy civil ünnepséget próbálnak fabrikálni május 1-ből. A lassan a civil kezdeményezések pesti központjává alakuló, Király utcai Sirályban május elsejét idén már szeretnék kicsit másképp megünnepelni, mint ahogy azt eddig tettük. Így nyilatkozott erről Schönberger Ádám a program egyik szervezője: „Koncepciónk, hogy ezt a napot áttematizáljuk a civil kezdeményezések, illetve az ezen kezdeményezéseket segítő szervezetek ünnepére, hogy az érdekvédelem és a társadalmi szolidaritással foglalkozók láthatóbbá váljanak. Mindezt azonban nem a korábbi munkásmozgalmi alapon gondoljuk el, hanem egy laza, könnyed délután és este keretében egy olyan belvárosi centrumban, ahova az való.”

Mostantól tehát ez a módi. Laza, könnyed és civil. Május elseje újabb ruhát öltött. Hogy mennyire áll jól neki, azt majd meglátjuk.

Egy korabeli magyar beszámoló az első ligeti május 1-ről:
"A csapatok katonás rendben érkeztek. Zárt sorban a város minden részéből, a liget határán kibontják a zászlót, magasra emelik a jelszavakat hirdető táblákat, melyekről a párizsi kongresszus három nyolcasa sötétlik: 8 óra munka, 8 óra szórakozás, 8 óra alvás. De csak a szimbólum egyforma, az alakok, melyek a zászló mögött vonulnak, nagyon különbözők. A legérdekesebb munkástípusok merülnek fül a néző szemei előtt hosszú menetben.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását