2024. április 24. - György

Urbitális Majális

Birtokba vesszük a várost! - ez a szlogenje az április 19-től május 31-ig tartó "urbanisztikai majálisnak", amely a főváros értékeit, szépségeit hivatott újra felfedezni, hogy azokra ráirányítsa a figyelmet. A majálisról szerdán a Merlin Színházban tarto
2008. április 16. szerda 18:00 - Hírextra
A főpolgármester-helyettes a tájékoztatón hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy a városlakók megismerhessék a kortárs építészetet és kultúrát, a város- és városrészfejlesztési programokat és a közösséget szolgáló intézményeket.

Ikvai-Szabó Imre az MTI munkatársának kérdésére - mit szándékoznak tenni a rendetlenség, a szemét és a kosz ellen - azt mondta, fokozatosan haladnak ezzel a sziszifuszi harccal, ilyen a graffitiellenes program, az illegális szemétlerakók megszüntetése és még számos más akció, de olykor akadályozza ezt a munkát, hogy sok ingatlantulajdonos hagyja lerobbanni az esztétikumot és a városképet zavaró elhanyagolt ingatlanát, akár frekventált helyeken is, ami ellen jelenleg sokat nem lehet tenni.

Ezúttal a szépségre, az értékre koncentrál a rendezvény lelkes munkatársi gárdája. sok szponzorban, vállalatban és civil szervezetben találtak szövetségesre.

Az Urbitális Majális egy "városi szövetbe ágyazott élő kiállítás", amely változatos programokkal várja az érdeklődőket. Azaz nemcsak hagyományos konferenciákból és kiállításokból áll a rendezvénysorozat, hanem helyet kapnak közöttük vitafórumok, helyszíni séták, kerékpáros kirándulások és is. Például a Józsefvárosban is több sétát szerveznek, fogyatékkal élők számára is.

A fővárosiak megismerhetik a közösséget szolgáló intézményeket, mint a vízművek, a tűzoltó állomások és az autóbusz garázsok. A közszolgáltatók május 16-án és 17-én nyílt napokat szerveznek, így megnézhetik az érdeklődők, hogyan működik a kulisszák mögött a város.

Májusban minden szombaton buszos túra indul a Duna-menti beruházásokhoz a Csepel-szigettől a Közraktárakon át egészen a város északi pontjáig, ingatlanfejlesztők és építészek vezetésével.
Kiállítás nyílt szerdán azaz április 16-án a XIII. kerület régi és új építészeti értékeiből, rendeznek városzöldítő majálist, underground filmklubot, színházi előadásokat gyermekeknek és felnőtteknek, lesz futóverseny és 4-es metró látogatás is - tájékoztatta a sajtót Gauder Péter, a főszervező Studio Metropolitana Kht. ügyvezetője, aki hangsúlyozta: "a város nem probléma, a város egy megoldás."

A részletek a www.urbitalis.hu honlapon érhetők el. A programsorozat az A38 hajón indul, egy nagy bulival, amelyre ingyenes a belépés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását