2024. május 6. - Ivett, Frida

Botrány a színházban - már megint egy

Színházi botrányokban nincs hazánkban hiány, főként, mikor igazgatót vált egy-egy teátrum. A Magyar Színházban történt furcsaságokról már beszámoltunk, most azonban nyugat felé, a zalaegerszegi Hevesi Sándor színházra fordítjuk a tekintetünket.
2009. december 15. kedd 10:04 - Pénzes Dávid
A helyzet dióhájban a következő: a színház igazgatói pályázatát a Tucsni András (a színház jelenlegi irodalmi vezetője) nevével beadott és Bereményi Géza személyével fémjelzett pályázat nyerte meg. Legalábbis ha csak szakmai szempontokat vesszük figyelembe. A helyi politika azonban mást gondol, így sokkal inkább a Besenczi Árpád által beadott művet tartja megfelelő koncepciónak, és magát Besenczit látja alkalmasnak, hogy a színház vezetését a jövőben ellássa.

Sajnos ezen nem lehet meglepődni, hiszen az ügy nem egyedi eset. A már említett Magyar Színháznál szinte ugyanez zajlik – bár ott a politikai háttéralkuk még nem játszódtak le – és jól emlékszünk a nagy port felvert szolnoki esetre is. Ott aztán minden megtörtént, ami megtörténhetett a pályázat kiírása, visszavonása, majd újbóli kiírása, a direktorjelöltek meghallgatása, később a győztes kiválasztása végül trónra emelése. De voltak problémák Veszprémben és Sopronban is.

Hiába a szakma, a politikai erősebb


Nyílt levél
Különös módon ért véget a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban a pénteki esti előadás. A társulat egyik tagja, a Jászai-díjas Farkas Ignác kiállt a közönség elé, s nyílt levelet olvasott fel. A társulat nevében kemény szavakkal bírálta a színházat fenntartó városvezetést és az önkormányzat kulturális bizottságát, amiért szakmai érvek helyett politikai megfontolások alapján neveznének ki új direktort a teátrum élére. (Népszabadság)
A zalaegerszegi eset sem az utolsó lesz. Ott a szakmai bírálóbizottság 6:2 arányban Tucsni András pályázatát támogatta, sőt a színház társulata is 40:2 arányban őt szeretné az igazgatói székben látni. Ez utóbbi talán sokkal fontosabb, hiszen egy színház működésében meghatározó elem, hogy az új rendező hogyan tud együtt dolgozni a társulattal. Ha egy pályázót a társulat ilyen arányban támogat (a másikat pedig ennyire nem), akkor azt illő figyelembe vennie az intézmény fenntartójának. Természetesen nem csak illendőségből, hanem a praktikum szempontjából is.

A fideszes vezetésű zalaegerszegi önkormányzat kulturális bizottsága már Besenczi Árpád pályázatát tartotta jobbnak. Ez persze mindenkit megdöbbentet – legfőképpen a színház társulatát. Ekkor megszülette az a nyílt levél, amiben megdöbbenésüknek adnak hangot (és amit mostantól minden előadás után felolvasnak).

Az alpolgármester megmondta

Erre fel megszólalt Gyutai Csaba fideszes alpolgármester, aki a Népszabadságnak úgy fogalmazott: „A színház látogatottsága 2003 óta harmincöt százalékkal csökkent, s ez rendkívül nehéz helyzetbe hozta az intézményt. Az állami finanszírozás ugyanis egyre inkább a nézőszámtól függ. Emiatt különösen fontossá vált az, hogy a jelöltek miképpen képzelik el a színház jövőjét. Besenczi Árpád igényes, közel hatvan oldalas pályázatában (melyből a szakmai, érdemi rész ennek közel a fele - a szerk.) részletesen, meggyőzően taglalta azt, hogy miként tudná visszacsábítani a színházba a nézőket. Tucsni András, aki tagja volt a színház előző, botrányt botrányra halmozó vezetőségének, mindössze hatoldalas, vázlatos pályázatot nyújtott be, s lényegében a korábbi munka folytatását ígérte.”

Tucsni András a HírExtra megkeresésére az elhangzottakra reagálva cáfolta az alpolgármester kijelentését, és elmondta ő egy tizenhat oldalas pályázatot nyújtott be, de azt is hozzátette „pályázatot lehet hatszáz oldalban is írni, nem az oldalszám a döntő.” Hozzátette, pályázatában arra a gazdaság helyzetre koncentrált, amelybe a színház került: jövőre hatvanmillió forinttal kevesebb támogatást kapnak, ami pedig a színházi törvény okozta anomáliából fakad.

Elmondta, pillanatnyilag Zalaegerszegen támogatja a legkisebb mértékben a színházat a város önkormányzata. A jelenlegi nézőszám – amivel a fideszes városvezetők sokszor kampányolnak a teljesen új vezetés mellett – Tucsni véleménye szerint egyáltalán nem mondható rossznak. A politikai összefonódásokat Tucsni nem kívánta kommentálni.

A háttér

Pedig volna mit. Az ügy ugyanis azért izgalmas, mert nem szocialisták és fideszesek állnak egymással szemben, hanem két Fideszen belüli tábor próbálja pozícionálni magát. Bereményi Gézáról ugyanis köztudott, hogy messze nem baloldali kötődésű, ahogy Besenczi Árpád sem. Mindketten Fidesz szimpatizánsok, ott rendelkeznek kapcsolatokkal. Most mégis egymás versenytársai.

Bereményi és Tucsni kiesése a zalaegerszegi vezetés kegyeiből, lehet egy régebbi történet folyománya is. Úgy tudjuk, Bereményit anno még Eperjes Károly kérte fel a veszprémi színház vezetésére, de azt Bereményi visszautasította mondván, ő Zalaegerszegen szeretne maradni. Hogy a kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező Eperjes visszautasítása vagy Bereményi állítólagos alkoholproblémái állnak-e a pikszisből való kiesés hátterében, nem lehet tudni. Mindenesetre, ha a városvezetésen múlik, akkor a József Attila Színház Jászai-díjas színésze, Besenczi Árpád lesz a zalaegerszegi színház következő igazgatója.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását