2024. május 3. - Tímea, Irma

Könyvsikerlista indult az interneten

Elindult az interneten a Buksi, az első magyar gyerekkönyves sikerlista, amely több kiadó köteteit rangsorolja; a honlapot a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be szombaton.
2008. április 26. szombat 16:33 - Hírextra
Magyarországon korábban nem volt olyan összesített könyvsikerlista, amelyet az olvasóközönség alakíthat. A weboldal a könyvfesztiválra vált elérhetővé a

 http://www.napocska.hu/buksi/site/index.php címen.

A portálon az indulás pillanatában összesen tíz sikerlista látható: a hat kiadó tíz legsikeresebb kötetét tartalmazó lista, az ezek alapján készülő 50-es toplista, valamint a közönség szavazatai alapján folyamatosan frissülő tartalmi és esztétikai lista, valamint ezek összesítése, az "olvasói TOPkönyv".

Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel elindult együttműködés alapján már folyamatban van az olvasottsági népszerűségi sikerlista kialakítása is, amelyen a megyei könyvtárak által gyűjtött gyerekkönyvtári kölcsönzési adatok alapján rangsorolják a köteteket. A következő fél évben kereskedői sikerlistával is kiegészül a Buksi, amelyhez remélhetően csatlakoznak a nagy könyvkereskedő-hálózatok.

Az irodalom, az olvasás és a gyermekkönyvek népszerűsítése érdekében fogott össze az Egyszervolt.hu portál a Csodaceruza gyerekirodalmi folyóirattal, valamint gyermek és ifjúsági könyvkiadókkal, mint a Cerkabella, a Coldwell, a General Press, a Könyvmolyképző, a Móra Kiadó, az Orlando és a Pozsonyi Pagony.

A portál a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének szakmai közreműködésével jött létre. A kezdeményezés védnöke Békés Pál, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) magyarországi elnöke.

Nyulász Péter, az Egyszervolt.hu kommunikációs vezetője szerint a honlap új fórumot teremt a szépirodalom körébe tartozó gyermek- és ifjúsági könyveknek, szerzőknek, illusztrátoroknak, kiadóknak és kereskedőknek. Segít eligazodni a gyerekkönyvek mind szélesebb kínálatában. A weboldal látogatói maguk is véleményt mondhatnak a könyvekről. Szavazhatnak például a kötet szépségéről, tartalmáról, vagy kötetlenebb formában írhatnak a fórumra is.

Az oldalt hírmondó rovat teszi színesebbé. A gyermekkönyvek világáról szóló cikkeket, híreket a Csodaceruza és az Egyszervolt.hu szerkeszti.

A gyermekkönyvek iránti érdeklődés folyamatosan és dinamikusan növekszik Magyarországon. Alátámasztja ezt az Egyszervolt.hu látogatói körében végzett friss felmérés eredménye, amely szerint a gyermekek és szüleik keveslik a gyerekkönyvek világáról elérhető információkat. Ezt erősíti a Magyar Olvasástársaság által összeállított internetes gyermekirodalmi adatbázis sikere. Nem utolsó sorban jelzi ugyanezt az igényt az a tény, hogy a teljes könyvpiaci forgalom körülbelül 10 százalékát, évi mintegy hét milliárd forintot a gyerekkönyvek teszik ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását