2024. május 3. - Tímea, Irma

Jóval régebb óta termesztenek napraforgót

A napraforgót már a spanyol hódítás előtt négyezer évvel termesztették Mexikóban - derítették ki amerikai kutatók.
2008. május 1. csütörtök 08:17 - Hírextra

A korábbi feltételezések szerint a napraforgót Észak-Amerika keleti részén honosították meg, majd később a spanyolok révén terjedt el Mexikóban a termesztése - olvasható a Floridai Állami Egyetem honlapján.

A Floridai Állami Egyetem és a Cincinnati Egyetem antropológusai szerint a napraforgót kétszer honosították meg. A növény már Kr.e. 2600-ban ismert volt Mexikóban, majd később újból meghonosították a Mississippi völgyében.

Napraforgó-maradványokat néhány évvel ezelőtt fedezték fel a mexikói Tabasco szövetségi államban, majd később a nyugat-mexikói Cueva del Gallo barlangjában lelték meg a növény három kaszatját.
"A Cueva del Galló-i kaszatok kiváló állapotban őrződtek meg, s egyértelműen magukon viselik a napraforgó minden jellegzetességét, ráadásul lényegesen nagyobbak, mint az Észak-Amerikából származók. Ez azt bizonyítja, hogy a napraforgó mexikói meghonosítása önálló folyamat volt. Az egyik kaszat a szénizotópos vizsgálat szerint Kr. e. 300-ból származik" - jelentette be Mary D. Pohl, a Floridai Állami Egyetem antropológusa.

A Cueva del Galló-i barlang kultikus hely volt az őskori ember számára: különböző szertartásokat végeztek itt, s gyakran halottjaikat is idehozták elhamvasztani.

Mint Mary D. Pohl rámutatott, a közép-amerikaiak hiedelme szerint a barlangok szolgáltak földalatti éjjeli menedékül a Napnak. Ugyancsak a barlangokban lakoztak a termékenység istenei, s itt kommunikálhattak az emberek eltávozott szeretteikkel.

"A Cueva del Galló-i napraforgókaszatok arról tanúskodtak, hogy a mexikóiak a növényt kultikus célokra használták. Ez magyarázatot adhat a napraforgó rejtélyes eltűnésére, miután a spanyolok meghódították Mexikót. Feltehetően a spanyol papok a napraforgóban a pogány kultusz és a bennszülöttek politikai hatalmának megjelenítőjét látták, s mint ilyentől, igyekeztek megszabadulni tőle" - vélekedett Mary D. Pohl.

A napraforgó egyébként egy újabb bizonyítéka a mexikóiak kiemelkedő növénynemesítő képességeiknek: nekik köszönhetjük egyebek közt a kukoricát, a paprikát,a babot, a tököt, valamint az avokadót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását