2024. április 19. - Emma

Felröppent a Szitakötő

A Nemzeti Alaptanterv koncepciójához illeszkedő Szitakötő ökológiai oktatási program a környezet fogalmát a természeti környezetnél tágabban értelmezi - hangzott el a program műsorral egybekötött szerdai tájékoztatóján az Országház Gobelintermében, amelye
2008. május 1. csütörtök 07:58 - Hírextra

A játékos-műsoros premieren részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Horgas Judit, a program vezetője és Victor András, a Magyar Környezeti Nevelők Egyesületének elnöke.
Szili Katalin melegen üdvözölte a negyedévenként megjelenő nívós magazint és magát a programot is, majd felolvasta Horgas Béla költeményét, A szitakötő tánca címmel, amely az első szám hátoldalán olvasható.

Az Országgyűlés elnöke szerint nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is sok érdekes olvasmányt tartogat a Liget Műhely Alapítvány által kiadott periodika, amelynek alapvető célja ma aktuálisabb, mint valaha, és amely számos, a fenntartható fejlődést és a klímaváltozást érintő központi kormányzati programhoz kapcsolódik.

A gyerekeknek szóló, a természet titkait izgalmas formában feltáró folyóirat ötlete már 20 éve felmerült, de csak most valósult meg, több minisztérium, szakmai szervezet és vállalat támogatásával, amelyeknek Horgas Judit, a program vezetője mondott köszönetet a tájékoztatón.
Az ökológiai oktatási programhoz olyan módon csatlakozik a Szitakötő, hogy 48 színes oldalon ad közre célközönsége számára ismeretterjesztő műveket, kortárs irodalmat és a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatokat - hangzott el a tájékoztatón. A lap nem tartalmaz reklámokat, csupán a cikkekhez kapcsolódóan olyan intézmények aktuális programjaira hívják fel a figyelmet, mint például a Magyar Természettudományi Múzeum vagy a Magyar Csillagászati Egyesület.

Az újság maga is környezetbarát papírból készült, de elegáns nyomdai kivitelezése miatt az olvasók valószínűleg szívesen gyűjtik majd a régi számokat is. A kiadványban és a Szitakötő honlapján (www.szitakoto.com) számos játék várja a gyerekeket és a tanárokat, hetente nyerhetnek könyveket, CD-ket és az együttműködő múzeumok, intézmények által biztosított belépőjegyeket, egyénileg vagy csoportosan.

A kiadó és a szerkesztők fontos célközönségnek tartják a határon túli iskolákat, ahol magyarul folyik az oktatás.

Az egyes lapszámok megjelenése után a pedagógusoknak egynapos továbbképzést tartanak a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakembereinek bevonásával, hogy a lapot fel tudják használni egyes tantárgyak oktatásánál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását