2024. április 27. - Zita

A kormány engedte, hogy hangosabb legyen a Sziget?

Időszakos jelleggel jelentős plusz zajkibocsátást engedélyezett a nyári fesztiválok "egy jól beazonosítható köre", de leginkább egyetlen rendezvény, a Sziget fesztivál számára a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca július 30-ai együttes rendeletében.
2009. augusztus 11. kedd 14:51 - HírExtra
"A sajtóinformációk arról szólnak, és a tények is azt mutatják: Önök kifejezetten a Sziget fesztivál zajkibocsátása körüli évtizedes vitát próbálták így rövidre zárni" - írta Ágh Péter Székely Tamás egészségügyi és Szabó Imre környezetvédelmi miniszterhez intézett, az MTI-hez is eljuttatott írásbeli kérdésében.

A fideszes politikus véleménye szerint szokatlan, hogy a jogalkotó egy ilyen speciális, egyedi ügybe nyúl bele rendeleti úton, főként úgy, hogy – a hírek szerint – a témával kapcsolatban nem egyeztettek az érintettekkel.

Ágh Péter egyebek mellett arról érdeklődik a két tárcavezetőtől: mi indokolta, hogy rendeleti úton engedélyezzék – a Sziget fesztiválra szabva – a zajkibocsátási határértékek jelentős megnövelését, és ezzel egy időben a nappali időszakra engedélyezett zajterhelési szint kiterjesztését 23 óráig. A politikus arra is kíváncsi, mi indokolja azt, hogy a rendelet csak a nyári, legfeljebb nyolc napig tartó kulturális fesztiválokra vonatkozik.

"Miért gondolják Önök, hogy hatalmi szóval, egyeztetés nélküli, önkényes rendeletalkotással kell pontot tenni egy évek óta húzódó vita végére, nem pedig tárgyalásos úton?" - kérdezte.

Ágh Péter szerint az is kérdés, végeztek-e hatásvizsgálatot, hogy a rendelet miatt a Sziget környékén élőket terhelő jelentős többletzajhatás miként hat majd az emberek egészségére, nyugalmára.

A Tankcsapda 20. születésnapját ünneplő koncerttel hétfőn, az úgynevezett mínusz egyedik napon kezdődött a 17. Sziget fesztivál. A keddi "nulladik napon" Zene a rasszizmus ellen címmel a hazai és külföldi zenészek koncerteznek. Az idei Sziget fesztivál hétfőig tart az Óbudai-szigeten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását