2024. május 2. - Zsigmond

Visszautasítja a Pravda állításait a polgármester

Visszautasítja a szlovák Pravda című lap állításait a Pest megyei Pilisszentkereszt polgármestere. Lendvai József szerdán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, nem igaz, hogy "likvidálták" volna a kétnyelvű falulapot és az sem felel meg a valóságnak, hogy me
2008. április 30. szerda 15:41 - Hírextra
Lendvai József szerint már egy hónapja "szajkózzák" ezeket a vádakat és most újabbakat találtak ki hozzájuk.

Elmondta, hogy a kétnyelvű lapot korábban közösen adták ki, de 2006 végén nem sikerült megegyezni a főszerkesztőváltásban. Az év karácsonyán a szlovák önkormányzat úgy jelentette meg az újságot, mintha az a két testület közös kiadványa lenne, amivel a polgármester szerint megsértették a sajtótörvényt.

Hozzátette, hogy a település önkormányzata jelenleg Pilisszentkereszti Hírforrás néven jelentet meg egy kiadványt, amelybe a szlovák önkormányzat is elhelyezhet cikkeket, akár szlovákul is, de eddig csupán két alkalommal publikáltak benne, mindkétszer magyar nyelven.

Elmondta, hogy a kétnyelvű lapot, amelyet tartalmát tekintve "magazinjellegűnek" tart, pályázati támogatás segítségével és megváltozott néven, a szlovák önkormányzat adja ki.

Lendvai József tagadta azt a felvetést is, hogy megvonta volna a szlovák pedagógusok nemzetiségi nyelvpótlékát. Elmondása szerint a helyi iskola évi 55 millió forintos normatív állami támogatást kap, amit az önkormányzat ugyanennyivel egészít ki. Közölte, hogy egy szakember segítségével elvégeztették az intézmény gazdasági átvilágítását és ezután gazdasági okokból döntöttek több, nem rendszeres juttatás, mint például a ruhapénz és a jutalmak megvonásáról.
Kitért rá, hogy 2008-tól a nemzetiségi nyelvpótlék is csak azoknak jár, akik számára a törvény ezt előírja. Ehhez az kell, hogy a pedagógus szakmai óráinak több mint a felét az adott nyelven tartsa.

Lendvai József szerint ez a hat szlovák szakos tanárból háromra igaz, ők továbbra is megkapják a havi 4500 forintos pótlékot. Megjegyezte, hogy a heti 32 szlovák nyelvű óra megtartásához akár három tanár is elegendő lenne, de ők továbbra is 1,5-2 státusszal többet tartanak fenn számukra, mint amennyi elengedhetetlenül szükséges lenne.

A pozsonyi Pravda szerdai kiadása szerint "a magyar kormány kisebbségekről való gondoskodása kizárólag a nem Magyarországon élő kisebbségekre korlátozódik".

A cikkíró a Pest megyei Pilisszentkereszten 54 százalékos többségben élő szlovák kisebbség gondjai kapcsán megállapítja: az ottani Szlovák Ház ügyében kialakult huzavonának "nem csak a kezdete, a vége is szerencsétlen, mégpedig attól függetlenül, meddig tudnak megmaradni +saját+ házukban. Az sem lényeges körülmény, hogy segít-e rajtuk (a szlovák vagy a magyar) kormány, idővel vesz-e majd nekik egy másik, nagyobb, szebb, kényelmesebb épületet", azon épület helyett, amelyikből a cikkíró tudomása szerint ki kell költözniük.

A lap arra is kitér, hogy a magyar polgármester már likvidálta a kétnyelvű falulapot, a szlovák pedagógusoktól pedig megvonta a nemzetiségi nyelvpótlékot.

A település képviselő-testülete keddi ülésén szabályozta a helyi Szlovák Ház használatát; a szabályozás értelmében az épület a jövőben elsődlegesen hatósági feladatok és közfeladatok ellátására vehető igénybe.

Lendvai József polgármester erre reagálva a távirati irodának elmondta, két döntést hoztak. Az egyikben meghatározták a nemzetiségi önkormányzatoknak átadott ingatlanok körét; ebben használati jogot adtak egy szolgálati lakás, iroda ingyenes használatára. Ez egy plusz lehetőség, ilyen eddig nem volt, még a Szlovák Házban sem - jegyezte meg.

Közölte, a testület egy másik döntésével a Szlovák Ház működését szabályozták.

Az MTI birtokába került szabályzat szerint a Szlovák Ház emeleti irodahelyiségét az önkormányzat elsődlegesen tárgyalási célra, hatósági feladatok és közfeladatok ellátására használja. A tárgyalót a nemzetiségi önkormányzatok, a Pávakör, a Pilisszentkereszti Szlovákok Szervezete, a Szlovák Regionális Központ, valamint a község bejegyzett társadalmi szervezetei vehetik igénybe - alkalmilag és a szükséges mértékben - alapfeladataik ellátásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását