2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Május 1-től objektív felelősség az utakon

Május 1-től az autójával elkövetett szabályszegések miatt a gépjármű üzembentartójának közigazgatási bírságot kell fizetnie, attól függetlenül, hogy ismert vagy sem a szabályszegést elkövető járművezető - közölte Daróczi Dávid a szerdai kormányszóvivői tá
2008. április 30. szerda 15:45 - Hírextra
A kormányszóvivő hangsúlyozta, csütörtöktől nincs kibúvó a felelősség alól, már nem lehet arra hivatkozva megúszni a közlekedési bírságot, hogy egy rokon vezette az autót.

Emlékeztetett arra, az objektív felelősségre vonatkozó szabályok január 1-vel léptek hatályba, de négy hónap felkészülési időt kaptak az állampolgárok és a hatóságok is. Az év eleje óta így csak figyelmeztetést kapott az autó üzemben tartója a gépkocsijával elkövetett szabályszegés miatt, a rendőrség az értesítésben azt is jelezte, hogy mekkora bírságot kellene kifizetnie emiatt - tette hozzá.
Daróczi Dávid beszámolt arról, hogy az év első négy hónapjában több mint 20 ezer ilyen figyelmeztető levelet kaptak a tulajdonosok, ami azt jelenti, hogy ha a szabályokat élesben alkalmazta volna a rendőrség, akkor több mint 600 millió forintnyi bírságot lehetett volna kiszabni.

Felhívta a figyelmet, hogy a közlekedést veszélyeztetőkkel szemben hirdetett zéró tolerancia eredményei már az év első 3 hónapjában érezhetőek voltak, mert 2007 hasonló időszakához képest 11 százalékkal kevesebb személyi sérüléses baleset, és 36 százalékkal kevesebb halálos baleset történt az utakon.

Három hónap alatt 110-zel kevesebben haltak meg közlekedési balesetben. Az ittasan okozott közlekedési balesetek aránya 14-15 százalékról 10 százalékra esett vissza, a helyszínen ittas vezetés miatt pedig 2.216 jogosítványt vettek el - folytatta a felsorolást a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid kitért arra, a kormány tájékoztató kampányokat is indított, hogy felhívja az autósok figyelmét arra a veszélyre, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha félvállról veszik a szabályokat. Ennek részeként a napokban 3,2 millió közlekedésbiztonsági kisokos elnevezésű füzet jut el a háztartásokba, amely tételesen ismerteti, hogy az egyes közlekedési szabályszegésekért hány büntetőpont jár.

Közölte, a kiadvány összköltsége nettó 23,4 millió forint, amely tartalmazza a nyomdai és a terjesztési költségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását