2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tanárnők riasztó halálozási statisztikája

Szaúd-Arábia közútjai a legveszélyesebbek közé tartoznak a világon, de különösen riasztó, hogy mennyi tanárnő leli halálát munkába menet a mindennapi közlekedés során.
2008. április 30. szerda 20:16 - Hírextra

A kis sivatagi falvak iskoláiba nem jut elég helyi tanár. Az tanárhiányt évente több ezer máshonnan származó tanár alkalmazásával oldják meg. Ugyanakkor a muzulmán országban lehetetlenség számba megy, hogy egy nő, egyedül éljen egy faluban, így férfi kollégáikkal ellentétben, a tanárnőknek naponta nagy távolságokról kell ingázniuk, hogy elérjék a munkahelyüket.

A nők ráadásul nem is vezethetnek, ezért sofőrt kell bérelniük, vagy minibuszokkal szállítják őket. Tavaly nagy port vert fel az eset, amikor négy tanárnő hozzáment a sofőrhöz (egy férfinak négy felesége is lehet), és az iskolájuk közelében fekvő faluban telepedtek le, hogy véget vessenek az életveszélyes ingázásnak.

Egy tanárnő, aki naponta 180 kilométeres, három órányi autózással érte el az iskoláját, levélben fordult az oktatási illetékesekhez, hogy jelöljenek ki számára egy lakóhelyéhez közelebbi munkahelyet, mert nem szeretne meghalni.

A 28 esztendős, jegyben járó angoltanárnő félelme tragikus módon beigazolódott, amikor tavaly novemberben autóbalesetben lelte halálát. A karambolban még öt tanárnő, kisbuszuk sofőrje és a másik autóban ülő család négy tagja is elhunyt.

Szaúd-Arábiában tavaly hatezren vesztették életüket közlekedési balesetben. Az ország 27,6 millió lakosára vetítve ez azt jelenti, hogy minden százezer főre 21 haláleset jutott. Ez világviszonylatban is kiugróan magas adat, az Egyesült Államokban 2006-ban százezer lakosból 14 hunyt el közlekedési balesetben.

Egy tavaly októberben publikált szaúdi tanulmány szerint egy nagy távolságra ingázó tanárnőnek 50 százalékkal nagyobb az esélye, hogy autóbaleset éri, mint a többi közönséges szaúdi állampolgárnak. A tudományos munka a kilencvenes évek végéről gyűjtött adatok felhasználásával született.

Nem készül külön statisztika arról, hogy évente hány tanárnőt ér halálos közúti baleset, ám a szaúdi napilapok az iskolaév szeptemberi kezdete óta 11 olyan balesetről számoltak be, amely tanárnőket érintett: összesen 21 tanárnő meghalt, 38 pedig megsérült.

A szomorú statisztika annak a rovására is írható, hogy ezeken a távoli, sivatagi környékeken nem működik a mobiltelefon, és nagyon nehéz orvosi segítséghez jutni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását