2024. április 28. - Valéria

Nyilatkozat a Földtörvény felülvizsgálatához

A Kormányzat az Agrárkamara földtörvény módosítási tervezetének előterjesztésétől a komoly ellenvélemények miatt állt el. Véleményünk szerint csak a törvény egészének átgondolt felülvizsgálata keretében lehet bármilyen részletkérdés módosításra sort kerít
2008. április 30. szerda 09:12 - Hírextra
Tudomásunk szerint a Kormányzat az Agrárkamara földtörvény módosítási tervezetének előterjesztésétől az egyeztető tárgyalásokon jelentkező komoly ellenvélemények miatt állt el. Ez a módosítás a gazdasági társaságok termőföld –tulajdonlását kívánta megoldani.

Most újabb elképzelést szorgalmaz az Agrártárca. E szerint a hatályos Földtörvény néhány részletkérdését változtatnák meglepő gyorsasággal és a szükséges körültekintést mellőzve.

Az új elképzelések szerint lényegesen módosítanák a természetes személyek által birtokolható termőföldterület nagyságát, ami jelenleg 300 ha, ill. 6000 aranykorona (AK) érték lehet. Ez a jövőben 500 - 600 ha is lehetne, illetve az aranykorona érték megszűnne.

A másik terv szerint a haszonbérleti szerződés jelenleg 20 évben maximált időtartamát 50 évre emelnék, és 10 évben a legkisebb bérleti idő tartamát is meghatároznák.

Az eddigi tapasztalatok azt bizonyították, hogy a földtörvény egyes részleteinek elsietett módosításai minden esetben a törvény torzulását, egyes állampolgárcsoportok érdeksérelmét eredményezték. Ez a jelen helyzetben is fennáll.

Véleményünk szerint csak a törvény egészének átgondolt felülvizsgálata keretében lehet bármilyen részletkérdés módosításra sort keríteni.

A Földtörvény és Földvédelmi Törvény körültekintő, konszenzuson alapuló átdolgozása az ország alapvető érdeke, annak kihatása hosszú távon határozza meg a termőföld tulajdonlásával és használatával összefüggő jogszabályokat, éppen ezért nem szabad egy-egy részletet kiragadva toldozni-foldozni. Olyan koncepció kialakítása szükséges, mely az Uniós törvényeket figyelembe veszi, az azokból átvehető elemeket befogadja, beépíti, úgy hogy az ország földjének - az uniós elvekkel összeegyezethetően - hazai tulajdonban tartása és egyben leghatékonyabb használata hosszú távon biztosítható legyen. Különös hangsúlyt ad mindennek a világszerte kibontakozó élelmiszerválság.
Ezúton hívjuk fel a pártok és a közvélemény figyelmét a Földtörvény és Földhasználati Törvény alapos, minden tekintetben részrehajlás nélküli, hosszú távra ható megfelelő módosításának szükségességére.

A Független Kisgazda Földmunkás- és Polgári Párt – FKGP – részt kíván venni a Földtörvény átfogó felülvizsgálatában, és tagszervezetei révén az ország gazdálkodóinak széleskörű bekapcsolását garantálja e fontos munkába.

Törökszentmiklós,
2008-04-29

Nagy Sándor László
elnök, FKGP
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását