2024. április 19. - Emma

Konkrét korruocióellenes lépéseket akar az MDF

Az MDF álláspontja szerint végre itt lenne az ideje a tetteknek is a korrupció elleni fellépés érdekében. Az MDF elnöke az igazságügyi és rendészeti miniszterrel tárgyalt a hazai korrupció elleni hatásosabb fellépésről.
2008. április 30. szerda 12:30 - Hírextra
A Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére létrejött találkozón Dávid Ibolya elmondta, hogy a kormány által a korrupció elleni küzdelemről bemutatott stratégiai anyag – bár közel fél éves késéssel született meg, szakmailag elfogadható. Külön örvendetes, hogy annak kidolgozásában több civil szervezet, így a Transparency International is részt vett. A stratégia által prioritásként kijelölt négy terület:

- a párt-és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tétele,
- a közbeszerzési folyamatok átláthatóbbá tétele,
- a fejlesztési támogatások tiszta és átlátható felhasználása
- a korrupció visszaszorítása a hatósági engedélyezési eljárások során
lényegében egyezik az MDF korábbi szakmai javaslataival.

Az MDF elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elkészült szakmai anyagnak több hiányossága is van, mivel az nem vizsgálta egy speciálisan a korrupció elleni fellépéssel foglalkozó intézmény létrehozásának lehetőségét. Ezt az MDF elsődlegesen azért kifogásolja, mert a kérdésben komoly szakmai viták vannak, és ez a stratégia lenne hivatott ebben a kérdésben véleményt mondani. Az MDF szerint egy – az ÁSZ jogállásával azonos szintű –, a politikától függetlenül, ciklusokat átívelően működő központi közbeszerzési hivatal és egy közbeszerzési biztosi rendszer komoly előrelépést jelentene ezen a területen. Az anyag ennek a kérdésnek a kimunkálásával is adós maradt.

Komoly hiányossága az anyagnak, hogy az üzleti életben jelen lévő korrupciót nem vizsgálja. Amennyiben ez az anyag egy valóban hosszú távú stratégiát céloz meg, akkor az elkövetkező 6-7 esztendőben nem hagyható figyelmen kívül a létező korrupciónak egy olyan tömeges szegmense, ami a vállalkozásoknak és az üzleti kapcsolatokban résztvevőknek komoly sérelmeket okoz, egyúttal a „piac demokráciáját” ássa alá.

Dávid Ibolya részéről kritikaként elhangzott, hogy a létrehozott Antikorrupciós Tanácsadó Testület a rendelkezésre álló források mellett nem lesz képes hosszú távon érdemi munkát végezni, egyúttal sürgette, hogy a kormányzati cselekvés végre konkrét tettekben nyilvánuljon meg.

MDF Sajtóiroda
Kiadó: Magyar Demokrata Fórum
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását