2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyarországon konszolidált a demokrácia

A magyar demokrácia egy konszolidált demokrácia - mondta Tom Melia, a Freedom House ügyvezető igazgatója, amikor a szervezet által Magyarországon készített tavalyi elemzést ismertette az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és az európai ügyek bizottság
2008. április 29. kedd 16:32 - Hírextra

Az elemzés szerint a 2007-es évet az előző évi zavargásokat követően a pártpolitikai polarizáltság, a szélsőjobboldal radikalizálódása és a reformok bevezetésére irányuló részintézkedések jellemezték - olvasható a jelentésben.

Rámutatnak, hogy az 1990-es évek elején végbement rendszerváltás óta Magyarország sikeresen vezette be a szabadpiaci gazdaságot.

A nehézségek ellenére Magyarországon stabil a parlamentáris rendszer - hangsúlyozza a jelentés, hozzátéve: az ország demokratikus intézményei szilárdak.

A Freedom House, mint minden évben, tavaly is több tényezőt vizsgált több országban. Megállapították, hogy a magyar demokrácia az egyik legjobb a térségben, amit számszerűen is kifejeznek. Egy 1-től fölfelé menő skálán - amelyben az 1 a legjobb - a magyar demokrácia pontszáma 2.14-et ért el, aminél a többi visegrádi országban és a társég országaiban is magasabb értéket mutattak ki.

Felhívták a figyelmet arra, hogy aggasztó tényező a politikai szélsőségek erősödése, beleértve egy nyíltan rasszista "félkatonai" szervezet, a Magyar Gárda megalakítását, s a politikusok személye és vagyona, valamint a rendőrség elleni erőszakos támadásokat.

Rámutatnak, hogy a magyarországi jogszabályi környezet általában kedvező a civil társadalom számára. Az ország értékelése ebben a tekintetben évek óta 2 pont alatt van.

A jelentés szerint a magyar média általában szabad és sokféle. Itt azonban már magasabb a pontszám: 2,5.

Rámutatnak arra, hogy a magyar helyi önkormányzati rendszer hatékonysági gondokkal küzd. Erősen széttöredezett, és sok kistelepülésen nem áll rendelkezésre a megfelelő humán és anyagi erőforrás. Ezen a téren az adott pontszám: 2,25.

A legrosszabb eredményt az ország a korrupció tekintetében érte el, itt 3 pontot adtak a kutatók, megjegyezve viszont, hogy ez a probléma a világ szinte összes országában fennáll.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását