2024. május 2. - Zsigmond

Elfelejtett ősök árnyai

Hagyományos és mai nemezmunkák: takarók, imatakarók, sálak, kalapok, szoknyák, ruhatartók láthatók az Elfelejtett ősök árnyai címmel a szegedi várban szerdán nyílt kiállításon.
2008. április 30. szerda 18:29 - Hírextra

A szeptember elejéig nyitva tartó tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek a nemezkészítés négy és félezer éves történetével, egy magángyűjtemény anyagából láthatóak eredeti Belső-Ázsiából és Indiából származó nemezmunkák, valamint mai magyar képzőművészek nemezből készült alkotásai is - közölte Becsei Péter, a Móra Ferenc Múzeum kommunikációs munkatársa.

Bár nagyon sokféle állati szőrből készíthető nemez, a hagyományos kézműves eljárások szinte csak a birkagyapjút használják. A megtisztított, előkészített állati szőrt belocsolják forró vízzel, majd gyúrni kezdik. A szőr ennek következtében nemezelődik, filcesedik, vagyis a szőrszálak szorosan egymáshoz tapadnak, s így szinte eltéphetetlenné teszik az elkészült anyagot.

A szegedi tárlat talán legérdekesebb darabja egy 1920 és 1940 között Nyugat-Kazahsztánban készült nemezsátor a Magyar Néprajzi Múzeum gyűjteményéből. A vár kiállítóterében szinte a plafonig érő sátor kívülről egyszerű, belülről viszont annál díszesebben berendezett, látható benne egy csontbetétes fa ágyneműtartó, számos nemeztakaró, valamint ruhás- és csomózott falizsákok.

A kiállításon azonban nemcsak távoli tájak, és korok nemezmunkáit láthatja a közönség, a mai alkotásokat, a falakon kifeszített takarókat, valamint a bábukon bemutatott ruhadarabokat a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület Nemezművészeti Alkotócsoportjának tizenöt tagja készítette. Készült nemezből kalap, sál, szoknya, mindennapi és alkalmi viselet egyaránt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását