2024. április 26. - Ervin

A nagy nevek a befutók

A Berlinben zajló nemzetközi filmfesztivál igazgatója, az idén 60. éves Berlinalén egyelőre a nagy nevek dominálnak.
2010. február 15. hétfő 07:36 - HírExtra
A hét végén mutatták be a svájci házi őrizetben lévő, világhírű francia-lengyel rendező, Roman Polanski The Ghost Writer című filmjét, amely Pierce Brosnannal és Ewan McGregorral a főszerepben óriási sikert aratott.

A Robert Harris bestselleréből készült film páratlanul izgalmas politikai krimi, általános vélekedés szerint a hetvenes évek végén elkövetett liliomtiprás miatt a svájci hatóságok által - amerikai nyomásra - őrizetbe vett Polanski egyik legjobb filmje. A The Ghost Writer a 20 versenyfilm között szerepel, sokan már most esélyesnek tartják a Berlinale fődíjára, az Arany Medvére, csak hát az elmúlt években egyetlen egyszer sem jött be a "papírforma".

A Berlinale legnagyobb sztárja - legalábbis egyelőre - Leonardo DiCaprio, aki az amerikai Martin Scorsese a versenyprogramhoz sorolt, de versenyen kívüli filmjének, a Viharszigetnek (Shutter Island) a főszerepét alakítja. A kritikák szerint az ötvenes években egy bűnözők számára fenntartott elmegyógyintézetben játszódó film arról tanúskodik, hogy Martin Scorsese esetében Roman Polanskihoz hasonló "nagyságról" van szó, és a Titanic, továbbá több más felejthetetlen film főszereplője élete egyik legjobb alakítását nyújtja. És bár nem először vesz részt a Berlinalén, a tömeghisztériát látva változatlanul ő a berliniek kedvence.

Vasárnap a nemzetközi filmfesztiválba immár a harmadik egymást követő évben kapcsolódott be a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum. Az intézet ezúttal is Cinema Total címmel rendez vetítéseket, illetve szakmai találkozókat.

A rendezvénysorozat ezúttal először nem csupán a magyar, hanem a kelet-európai filmművészet népszerűsítését is célozza. Ezért - mint az MTI értesült - a rendezvényekbe bevonták a szlovák és a román filmszakmát is.

Azaz a Berlinale idején a Collegium Hungaricum a német és a kelet-európai filmgyártás képviselőinek találkozóhelye lesz.

A rendezvénysorozat azonban egy ízig-vérig magyar esttel kezdődik, amelynek keretében Jancsó Miklós fiatal kollégájával, Hajdu Szabolccsal beszélget. Mégpedig abból az alkalomból, hogy Hajdu Szabolcs legújabb, német-magyar-angol koprodukcióban készült filmjét, a Magyar Filmszemlén fődíjas Bibliothéque Pascalt meghívták a Berlinale Fórum szekciójába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását