2024. április 29. - Péter

Sólyom Baka Andrást jelölte

Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bíráját jelölte Sólyom László köztársasági elnök szerdán a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére. Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt ismertette döntését.
2008. április 30. szerda 18:33 - Hírextra

Sólyom László a jelöltről elmondta: Baka András pályáját tudományos kutatóként kezdte a Magyar Tudományos Akadémia Állami és Jogtudományi Intézetében, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar bírája volt 1991 és 2008. január 31-e között. Baka András Európa egyik legismertebb bírájává vált strasbourgi munkája nyomán - tette hozzá.

Elmondta, hogy a jelölést hosszú tájékozódás előzte meg.

A köztársasági elnök először a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal találkozott február első napjaiban. Később napvilágra került információk szerint a találkozón Sólyom László közölte a főbíróval: más jelöltet keres a posztjára.

Ezután az államfő találkozott az öt ítélőtábla elnökével, majd a múlt héten fogadta a 19 megyei bíróság és a Fővárosi Bíróság elnökét is.

Sólyom László közölte: a találkozókon rengeteg olyan szemponttal találkozott, ami alapján világossá vált, milyen igényeik, problémáik vannak a bíróságoknak, mind szervezeti téren, mind az ítélkezés tartalmát és minőségét, illetve a bírói életpályát illetően.

"Ezután tárgyaltam a jelölt úrral, ő ezekre a problémákra választ tud adni" - mondta az államfő.
A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én jár le. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

A parlamenti pártokat Göndör István (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF), Gusztos Péter (SZDSZ), Semjén Zsolt (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását