2024. május 2. - Zsigmond

Civilek a természetkárosító "Magyar Dakar" ellen

Több mint félszáz civil szervezet írta alá azt a levelet, melyben miniszteri szintű vizsgálatot követelnek az új környezetvédelmi minisztertől, az úgynevezett "Magyar Dakar" tereprali-verseny súlyos természetkárosításai ügyében - jelenti a HavariaPress.
2008. április 30. szerda 07:38 - Hírextra
Az aláírók elfogadhatatlannak tartják, hogy két környezetvédelmi hatóság is hozzájárult ahhoz, hogy a verseny kiemelt jelentőségű, különleges természetmegőrzésű területeken haladhasson át, ráadásul a hatóságok azt is eltűrték, hogy a futamokat a fellebbezések elbírálása előtt tartsák meg az eredeti nyomvonalakon. A civilek ezért most arra kérik a környezetvédelmi minisztert, hogy a jogrendet súlyosan sértő eset felelősségi hátterének tisztázásához rendeljen el vizsgálatot. Nyilvános választ várnak többek között arra a kérdésre, hogy hogyan szoríthatja bárki a hatóságokat "rendkívüli körülményekre" hivatkozva gyorsított engedély kiadására; illetve arra, hogy miért kellett egy szakmailag megalapozatlan eljárást olyan, betarthatatlan előírásokkal még inkább komolytalanná tenni, mint az 50 km/órás sebességkorlátozás, vagy a védett növények maximálisan 30 centis megközelítésének előírása.

Feltették azt a kérdést is, hogy hogyan lehet bízni ezek után a környezetvédelmi hatóságokban, ha azok nem érvényesítik a védett természeti területekre vonatkozó (EU Irányelvben és magyar jogszabályokban előírt) rendelkezéseket, illetve hogy hogyan vár el a hatóság a polgároktól önkéntes jogkövetést, ha maga sem tesz meg mindent a törvényesség védelmében? A levelet aláíró 51 civil szervezet szomorúnak tartja, hogy a "Föld Napján" tartott természetkárosító rendezvény közpénzekből kaphatott 52 millió támogatást, épp ezért elvárják, hogy a fenti kérdéseikre választ adó vizsgálat eredményét a környezetvédelmi miniszter tegye nyilvánossá.
Forrás: Havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását