2024. május 2. - Zsigmond

Betyárokat toboroznak Ópusztaszeren

Az alföldi betyárok világa elevenedik meg pénteken és szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban: a résztvevők szemtanúi lehetnek a Puszták népe lovasviadalnak, a bátrabbak - kicsik és nagyok egyaránt - betyárpróbát is tehetnek.
2008. április 30. szerda 10:35 - Hírextra
Pénteken az érdeklődők Szentesi Zöldi László előadását hallgathatják meg a leghíresebb alföldi betyárról, a 195 éve született Rózsa Sándorról. A betyárvezér a legenda szerint a zsákmányt mindig igazságosan osztotta el, adott belőle a tanyavilág rászorulóinak is, a meghalt társak családjáról pedig becsületesen gondoskodott. A szabadságharc idején Kossuth Lajostól menlevelet kapott és 150 fős szabadcsapatot vezetett.

A piactéren tréfás népmeséket láthat a nagyérdemű a Csikótojás társulat előadásában, a skanzenben, a hódmezővásárhelyi olvasókör épületében pedig betyáros filmeket vetítenek.

A két nap alatt hús-vér betyárok és pandúrok, zsandárok üldözik majd egymást a parkban. Még olyan is előfordulhat, hogy a betyárok - hűen egykoron létező társaikhoz - megpróbálják megmutatni, milyen is volt az, amikor egy betyárbanda hirtelen meglepte a riadt lakosságot. Ez persze játék, mint ahogyan az is, hogy a pandúrok pedig "igazoltatni" fogják az interaktív betyárkodásban résztvevőket. Ha más megoldás nem marad, a zsandárok a rosszul viselkedő vagy betyárgyanús elemeket az emlékpark skanzenjében lévő tömlöcbe hurcolják.

A fesztivál második napján a park mellett legel a Kiskunsági Nemzeti Park 300 jószágot számláló szürkegulyája, ahol nap közben bemutatjuk a mai pásztorok tudományát is.

Szombaton pásztorétel-készítési versenyt is rendeznek. A Puszta ízei, illetve a Főzz saját eszközöddel program keretében mindenki elkészítheti a maga betyáreledelét, amelyhez az emlékpark biztosítja az alapanyagok jó részét: krumplit, lebbencstésztát, tarhonyát, füstölt szalonnát, tojást, hagymát, sót, borsot, paprikát és fokhagymát. De azok sem maradnak éhen, akik nem szorgoskodnak a bogrács mellett, a Becsali csárda mindkét nap étellel-itallal, vonós és dudamuzsikával várja a betérőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását