2024. március 29. - Auguszta

Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál

Negyven csoport több száz táncosa, énekese és zenésze mutatkozik be a 11 szlovákiai és Nógrád megyei településen zajló, szerdán kezdődő XIII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztiválon, a térség legnagyobb kulturális rendezvényén - tájékoztatta az MTI-t hétfő
2008. július 28. hétfő 13:32 - Hírextra
Egyedné Baránek Ruzsenka elmondta, hogy szerdán este hagyományosan a Somoskő váránál rendezett Europiknikkel veszi kezdetét az ötnapos fesztivál.

Ezt követően csütörtökön "Lakodalom van a mi utcánkban" címmel rendezik meg Losoncon a nyitó gálaprogramot, amelyen a fesztivál valamennyi meghívott együttese fellép, így bemutatkozik a bolgár, a görög, a lengyel, a szlovák és a török csoport is. Fellép az oroszországi, csukotkai Ergyron, amely eredeti öltözetével, a rénszarvasvadászatra utaló koreográfiájával Okrug megye és az eszkimók népi kultúrájába enged betekintést.

Kísérő rendezvényként felvonul a lakodalmas menet, benne a népviseletes menyasszonyok és vőlegények, és nem marad el a lakodalmas kalácsok és a bor kínálása sem.

A lakodalmas szokások felelevenítése végigkíséri a fesztivált, amelynek programjai Szlovákiában Losoncon, Ragyolcon, Divényben és Füleken, Nógrád megyében Salgótarjánban, Mihálygergén, Szügyben, Balassagyarmaton, Bánkon, Lucfalván és Szécsényben zajlanak.

A vasárnapi zárónapon rendezik Bánkon a 42. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót, valamint a Magyarországi Szlovákok 12. Folklór Fesztiválját, majd az esti záró gálaprogramon ismét valamennyi együttes fellép a bánki víziszínpadon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását