2024. március 29. - Auguszta

A remény telefonjai

A telefonos lelki segélyszolgálat napját tartjuk az első májusi hét végén. Dr. Bőviz Gáborral, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat Szövetség leköszönő elnökével a néha életmentőnek is bizonyuló szolgáltatás térténetét tekinthettük át, és jelenéről
2008. április 30. szerda 09:01 - Hírextra
A telefonos lelki segélyszolgálat Magyarországon 1970 óta működik. Az első központ Debrecenben alakult, majd sorra követték a nagyvárosok, később pedig a kisebbek is. Napjainkban már huszonhárom működő telefonszolgálat van az országban, ebből hat huszonnégy órás, a többiek tizenkét illetve hat órán keresztül hívhatóak. A szolgálatok 1986-ban tömörültek szövetségbe, azzal a céllal, hogy egységes képviseletük legyen, egységes pályázati rendszerrel, hiszen a finanszírozás bizonytalan. A költségvetési támogatáshoz pályázatokon elnyert összegekkel fedezik a működési költségeket. A szolgálatok munkatársai önkéntesek, civil foglalkozásuk mellett egy speciális képzésen túljutva ülhetnek a telefonok mellé. Sajnos elég nagy a fluktuáció, hiszen egy munkahelyváltás, vagy a családi életben bekövetkező változás gyakran nem teszi lehetővé, hogy tovább dolgozzanak.

Milyen végzettségűek láthatják el ezt a nemes szándékú szolgáltatást?

Nemrégiben néztünk át egy statisztikai kimutatásunkat, amelyből kitűnik: az alkalmazottak hetven százaléka felső fokú végzettségű. Zömük az egészségügyhöz valamilyen módon kötődik, szociális munkások, pszichológusok, ápolók, sőt lelkészeink is vannak. A dolgozók egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is átesnek, hiszen érett, erős személyiségnek kell lennie annak, aki a telefon mellé ül és különféle családi konfliktusokat, élethelyzeteket hall. Lelkileg ez nagyon megterhelő. Ugyancsak statisztikák és tapasztalatok mutatják, hogy a késő délutáni és esti időpont az, amikor a legtöbb hívás érkezik, munkarendünket is ehhez igazítjuk. természetesen szigorú szabályaink vannak, hiszen bizalmi helyzetbe kerül a hívó és a hívott a vonal két végén, egyikük sem árulja el a nevét. Az operátorainkat számmal, vagy fantázianévvel azonosíthatják - éreztette a rend szigorát az elnök.

Bőviz Gábor elmondta, munkájukat a tűzoltókéhoz szokták hasonlítani. Az a hatékony tűzoltó, akinek a területén nincs tűz. A szolgálat akkor hatékony, ha hívják és sikeres beszélgetéseket tudnak folytatni, eloltva a lélek "tüzét". A fiatalok általában párkapcsolati, ismerkedési problémákkal keresik a szolgálatot, az idősebbek pedig a magánnyal, betegségekkel küzdenek. Sok idős embernek csak a telefonos lelki segély az egyetlen megértő, emberi hang az életében. Sokan vannak rendszeres hívók, és az azonosító számnak köszönhetően megkedvelt operátorunkkal folytathatják a beszélgetést.

Az a szolgálatot ismerők tapasztalata, hogy a nők gyakrabban telefonálnak. A férfiak úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak, hogy lelkileg gyengébbek legyenek. A nők nyitottabbak, bátrabbak, talán több problémával is kell szembe nézniük.

Végezetül dr. Bőviz Gábor megemlítette, hogy vannak kemény krízishívások is, amikor az operátornak minden szakmai tudására szükség van, nagyon jól és nagy empátiával kell irányítani a beszélgetést, hogy ráérezhessen: melyik az a pillanat, amikor a kliensét sikerülhet eltéríteni fenyegető öngyilkossági szándékától. Hiszen, ha a hívó közli, hogy előtte gyógyszerek meg egy üveg ital, s le akar számolni életével, akkor nem ritka az egy-két órás beszélgetés sem. A hívó hangján, magatartásán érzi a tapasztalt operátor, mikor sikerült lebeszélni az illetőt. Természetesen ezzel az érzéssel a beszélgetésnek nincs vége. Az operátor csupán önmagában, meggyőző erejében bízhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását