2024. április 26. - Ervin

Zenével ünnepel az ötéves hajó

Egy hét leforgása alatt a legkülönbözőbb stílusú svéd, amerikai, holland, ír, jamaicai és spanyol fellépők váltják egymást az 5. születésnapját ünneplő A38 Hajón
2008. április 29. kedd 11:14 - Hírextra

Péntek este a svéd Koop duó a Blue Music sorozat vendégeként nu-jazz programmal érkezik. Különlegessége, hogy a legmodernebb hangzás mellett a századelő világába viszi hallgatóságát. Oscar Simonsson (zongora, harmonika) és Markus Zingmark (sampler) duója 1997-ben jelentette meg Sons of Koop című első lemezét. Az új évezred elejére kialakult világsikert hozó dallamos, táncos, szvinges nu-jazz stílusuk. Második lemezük a Waltz for Koop eladási rekordokat döntögetett, s nem okozott csalódást harmadik korongjuk, a Koop Islands sem.

A szombati koncertnap sztárja a horrorpunkot játszó amerikai Misfits együttes. Metálos punk zenéje mellett stílushű külsejének is köszönheti sikerét. Az együttest Glenn Danzig énekes, dalszerző és Jerry Only basszusgitáros alapította 1977-ben. 1983-ban feloszlottak, 1995-ban újra összeálltak, Danzig nélkül, Jerry Only basszusgitáros vezetésével. A Misfits turnéval és Untitled Misfits című lemezével ünnepelte 30. születésnapját.

A La Kinky Beat spanyol formáció mediterrán zenét hoz a hajóra május 7-én, jövő szerdán. A barcelonai csapat a punk, a drum,n,bass, a ska, a reggae, a latin mestizo és a jungle elemeit dolgozza össze igazi örömünnepet teremtve. Énekesnőjük, Miry Matahary mély hangjával és táncával korbácsolja a közönség hangulatát. A La Kinky Beat 2003-as demójával robbant be, megnyerte a Radio France International versenyét, 2004-ben megjelent Made in Barna című lemezük, vad és sokszínű hangzásával nagy sikert aratott. A One More Time című második lemezük 2006-ban került a boltokba, ezen az elektronikáé a főszerep. Az együttes bejárta a világ számos fesztiválját, idén jelent meg legújabb albuma, a Karate Beat, az elektronika és a spanyol zene találkozása.

Május 9-én, jövő pénteken, a jamaicai Sizzla reggaemuzsikával mutatkozik be. Bob Marley egyik legjelentősebb utódjának tartják, de sokan hasonlítják Peter Tosh-hoz, a reggae másik nagy egyéniségéhez is. Az August Town-i rasztaközösségben nőtt fel, szülei is hívő raszták voltak. A '80-as évek dancehall zenéjéből kiindulva alakította ki zenei világát. A 90-es évek közepén csatlakozott a Bobo Ashanti rasztaközösséghez, amely elutasítja a nyugati értékeket.

Sizzla 1995-ben jelentette meg első kislemezét, majd több kislemez után jelentkezett Burning Up című nagylemezével. Nagy sikere volt Black Woman And Child című lemezének. Több magazin összesítőlistáján feltűnt Sizzla albuma, az 1998-as év 100 legjobb lemeze közé sorolták. Ekkor kapta első jelölését a MOBO Awards "Az év reggae előadója" címére. Évente 4-5 albuma és legalább száz kislemeze jelenik meg. Sizzla az erőszakos dalszövegek ellenére többnyire pozitív, a fekete fiatalokkal együttérző, a nőket tisztelő zenét játszik. Két másik jamaicai reggaeénekessel, Beenie Man és Capletonnal nemrég aláírt egy nyilatkozatot, miszerint dalaikban soha többet nem buzdítják arra rajongóikat, hogy homoszexuálisokat gyilkoljanak meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását