2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Frankfurt Budapestre költözik

Frankfurt péntektől három napra Budapestre költözik: a Majna-parti város irodalmi programokkal, várostervezési szimpóziummal, fotókiállítással és koncertekkel mutatkozik be a magyar fővárosban - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. Közleményükben emlé
2007. október 24. szerda 19:07 - Hírextra

A két várost "nemcsak a víz köti össze a Majna-Duna-csatornán keresztül, hanem a zene, az irodalom, a demokratikus mozgalmak és az építészeti viták is" - emeli ki az összegzés.

A háromnapos programsorozat pénteken a Hagyomány és modernitás: a várostervezés aktuális irányzatai című szimpóziummal indul. A rendezvény keretében Petra Roth, Frankfurt főpolgármestere és Demszky Gábor főpolgármester Dieter Bartetzkóval, a Frankfurter Allgemeine Zeitung építészeti szakírójával, valamint Bojár Iván Andrással, az Octogon című folyóirat főszerkesztőjével és városarculati tanácsnokkal beszélget arról, hogy egy modern metropoliszban milyen követelmények fogalmazódnak meg a városfejlesztéssel szemben.

Pénteken tart előadást Raphael Gross, a Frankfurti Zsidó Múzeum igazgatója, aki arról beszél, hogy hogyan kell és lehet feldolgozni a nemzetiszocialista történelmet és a tömeggyilkosságok, különösen a holokauszt hatásait, bemutatva, hogy a Majna-parti város különböző intézményei és közvéleménye hogyan foglalkoznak ezzel a témával.

A pénteki programban szerepel a Nagyvárosi elbeszélők című rendezvény is, amelyen két világváros párhuzamos portréja rajzolódik ki írószemmel. A beszélgetésen két frankfurti írónő - Zsuzsa Bánk és Eva Demski - valamint két budapesti író - Esterházy Péter és Márton László - beszél városáról, a hozzá fűződő személyes és irodalmi viszonyáról.

Pénteken nyílik és egészen november 18-ig látható a budapesti Goethe Intézetben Barbara Klemm Írók című fotókiállítása.

Mint az ismertető rámutat, Barbara Klemm a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársaként sok művészről, íróról és politikusról készített portrét. A budapesti tárlathoz a fotóriporter tizenöt magyar és német író portréját választotta ki, amelyek "nemcsak a két partnerváros, Budapest és Frankfurt között teremtenek kapcsolatot, hanem a magyar és a német kultúra és irodalom között is".

Az európai szellemi élet műhelyei címmel szombaton a három legismertebb frankfurti kiadó munkatársainak részvételével rendeznek eszmecserét. A beszélgetésen olyan könyves műhelyek képviselőit hallhatják az érdeklődők, amelyeknek "állandóan mérlegelniük kell a kulturális és gazdasági érveket" - olvasható az összegzésben.

Az A38 Hajó ad otthont szombat este az egyik legsikeresebb frankfurti dzsesszzenész, Christof Lauer (szaxofon) és a budapesti Dresch Quartet közös koncertjének, amelyen "különböző zenei gondolkodásmódok ütközhetnek és olvadhatnak össze".

A háromnapos programsorozat vasárnap az Ensemble Belcanto Frankfurti zeneszerzők dalai és dallamai című koncertjével zárul, amelyen a nőkből álló énekegyüttes kortárs zeneszerzők darabjaival szórakoztatja a közönséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását