2024. április 30. - Katalin, Kitti

Virág és ölelés

Május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük. Egy szál virággal, öleléssel, cuppanós puszival igyekszünk kifejezni a hálánkat. Orosz Gáborné, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NAOE) titkára négy gyermekét szoríthatja magához az ünnepen.
2008. április 29. kedd 09:33 - Hírextra

Az Orosz család tágas, napfényes nappalijában mindenütt cserepes virágok díszlenek. Zsivaj nincs, hiszen csak a legkisebb lány van otthon édesanyjával, az apa második munkahelyén gyarapítja a családi kasszát.

- A híreket, a nagycsaládosok panaszait hallgatva azt hinnénk, nélkülözés közepette, szomorú arcokat láthatunk. Ön is mosolyog, de a kislányról sem mondhatjuk, hogy nyomja valami a szívét.

- Megtanultuk, miként lehet a kevésből is a legtöbbet kihozni. Csupán a kettőnk fizetése, és a családi pótlék nem lenne elég ahhoz, hogy átlagcsalád módján élhessünk. Férjem külön munkát vállal, én most jöttem haza az óvodából, ahol alkalmaznak. A legnagyobb gyerek jövőre érettségizik, aztán gondolkodhatunk a továbbtanulásán. Eltörölték a tandíjat, ennek ellenére nem vagyok optimista.

Bújtatott tandíj bevezetéséről hallani, s gondolom, meg is valósítják hamarosan, - mindegy minek fogják nevezni. A tizenhat éves és tizennégy éves gyerekek továbbtanulása is csakhamar megoldásra vár. A legkisebb kislány most elsős, neki "csak" az iskoláztatására kell előteremteni a pénzt - tárja elénk Oroszné kis közössége gazdasági programját.

A Nagycsaládosok Egyesülete titkáraként úgy látja: a hozzá hasonló helyzetben lévők gyakran hallatják hangjukat, részt vesznek aláírásgyűjtéseken, ha úgy adódik, tüntetéseken is, hiszen gondjaik megoldása közérdek, befektetés a jövőbe. Örülnek az eredményeknek, mint például a legfrissebb bejelentésnek: a BKV kismama bérletének. Pártolják a családi adózás ötletét, mert úgy tartják: bevezetésével igazságosabb lenne a közteherviselés, s könnyíthetne a nagycsaládosok életén.

- Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége a közelmúltban beszélt arról, hogy fontosnak tartja bölcsődék építését." Minél több gyerek kerülhessen minél hamarabb közösségbe, az anyák pedig mehessenek dolgozni. Ki a négy betonfal közül!" - adta ki a jelszót. Egyetért a kezdeményezéssel?
- Semmiképpen. Mondom ezt gyakorló, több gyermekes édesanyaként, és mondom szakemberként is, hiszen óvodában dolgozom. Az anyuka - ha lehetősége van rá - akkor teszi a legjobbat gyermekével, ha megnyújtja a kicsi otthoni nevelésének időszakát! Az sem baj, ha az óvodai kiscsoportba sem íratja be. Semmilyen fejlesztést nem tudok elképzelni, amit egy anyuka ne adhatna meg, kivált bölcsődés korú kisgyermeknek. A családi otthon szeretetét, az anya és apa közelségét a legmodernebb intézmény sem pótolhatja! Egy szépséges virág szirmaival is megtaníthatom a gyerekemet számolni - vélekedik a NAOE titkára.

Orosz Gáborné elmondta: annak, hogy kevés gyerek születik, részben abban látja az okát, hogy a fiatalok félnek a feladatoktól, a gyerekkel járó tehertől.

- Már egész kis koruktól meg kell bízni őket apró munkával, amit el kell végezni. A mai gyerek minden feladatot tehernek érez, a szülő pedig nem is próbálkozik, csupán azért, hogy nyugalma legyen - magyarázza.

Amikor az első gyermekét megszülte, egész napja foglalt volt, el sem képzelte az idejét két gyerekkel. Aztán kiderült, hogy három, sőt, négy gyerek sem a világ vége!

- Anyának lenni boldogság. A gyerek öröm, csak rá kell találni erre az érzésre. Persze, sok lemondással jár, de ha újra kezdhetném, akkor is nagy családról álmodnék, sőt még több gyerekről. Műszaki főiskolát végeztem, rendszerszervező mérnök a szakmám. A második gyerek születése után munkahelyet váltottam. Már egészen más területen dolgozom, de legalább gyerekek között vagyok, talán a szüleiknek is tudok adni hasznos tanácsokat. Ha az ember nagyon akar, gyerek mellett is tud dolgozni. Lehet, hogy nem építhetek fényes karriert, de nem is vágyom rá. A legnagyobb siker az, ha látom a gyerekeim boldog tekintetét - mondja búcsúzásul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását