2024. április 26. - Ervin

Patthelyzet van Újbudán

Marad a patthelyzet Újbudán, miután a helyi képviselő-testület keddi ülésén, immár másodszor a hónapban, az ellenzék nem szavazta meg a napirendet; emiatt nem bővülhet a szociálisan ellátottak köre a kerületben.
2008. április 29. kedd 18:43 - Hírextra

A szocialisták és a liberálisok az ellenzéket, míg utóbbiak a kerületi vezetést teszik felelőssé a történtekért.


Az ügy előzménye, hogy április 12-én az SZDSZ-ből egy képviselő a függetlenek közé ült, és azóta nem vesz részt a testületi munkában. Hajdú László miután kilépett a liberális frakcióból, családi okok miatt távozott az említett napi ülésről. A mostani ülés előtt levelet küldött a jegyzőnek, ebben egészségi okokra hivatkozva jelentette be távolmaradását.

Az SZDSZ és az MSZP frakcióvezetői az ülést követően közleményt adtak ki. Ebben egyebek mellett azt írják: az ellenzéki bojkott miatt minden XI. kerületi pedagógus 63 ezer forintot veszít. Közölték azt is, hogy az iskolák és óvodák sportkertjeinek fejlesztése is veszélybe került azzal, hogy nem döntöttek a források odaítéléséről.

A közlemény szerint Újbuda azon kevés önkormányzat egyike, ahol hárommilliárd forint pénztartalék felhasználásáról dönthettek volna a képviselők.

A zárszámadásról szóló rendelet késedelme miatt 367 millió forinttól eshetnek el a kerületi intézmények, amely néhány esetben a fizetésképtelenséget jelentheti.

A testület az előterjesztés szerint 5.500 fővel megnövelte volna a kerület a különböző szociális ellátásokhoz hozzáférők körét. A szociális rendelet módosításával elkerülhető lett volna, hogy a lakástámogatási és szülési támogatások adókötelessé váljanak.

"Felszólítjuk az ellenzéki képviselőket, hogy teljesítsék a választóiktól kapott megbízatásukat, jelenjenek meg a testületi üléseken, és szavazzanak - akár nemmel is" - áll a közleményben.
A kerületi Fidesz-frakció azt közölte az MTI-vel, hogy az újbudai önkormányzat képviselő-testületének április 29-i ülésén, az április 17-eihez hasonlóan, Molnár Gyula (MSZP) polgármester nem tudta biztosítani a többségét, a testület így határozatképtelen volt.

Az ellenzéki képviselők továbbra is elvárják Molnár Gyulától, állítsa vissza a kerület működőképességét.

Abban a pillanatban, amint sikerül a képviselő-testületben Molnár Gyulának többséget felmutatnia, az ellenzék képviselői ismét részt vesznek a munkában - hangoztatták. Hozzáfűzték: amennyiben ezt nem képes biztosítani, felelős politikusként vonja le az abból fakadó következtetéseket.

A helyi Fidesz-frakció szerint Molnár Gyulának nincs erkölcsi alapja az ellenzéket azzal vádolni, hogy az ő szavazatuk hiánya miatt nem tudták elfogadni a szociális támogatottak körének bővítését.

A kerületi MDF szervezet elnöksége "gyors és határozott cselekvésre" szólította fel Molnár Gyula polgármestert, valamint a képviselő-testület pártjait az önkormányzat működőképességének helyreállítása érdekében.

A távirati irodának küldött közleményükben elfogadhatatlannak nevezték, hogy a két nagy párt hatalmi harcának Újbuda lakossága lássa kárát. Jelezték azt is: az MDF nyitott a kerületi pártokkal folytatott egyeztető tárgyalásokra.

Az újbudai testületben az MSZP és az SZDSZ az önkormányzati választásokat követően úgy tudta a többségét biztosítani, hogy maga mellé állított egy MDF-es képviselőt, aki jelenleg az önkormányzat alpolgármestere. Ez a többség veszett el most azzal, hogy az SZDSZ-ből kilépő Hajdú László már második alkalommal nem vesz részt az ülésen.

Hajdú László az SZDSZ politikája elleni tiltakozásul lépett ki a frakcióból, ám azt nem tudta megmondani egyetlen, a távirati iroda által megkérdezett kerületi politikus sem, hogy a független képviselő a jövőben részt vesz-e majd az üléseken.

A kilépés előtt nem sokkal kezdeményezte egyébként Molnár Gyula polgármester, hogy a testületben tevékenykedő politikai erők fogadjanak el egy úgynevezett újbudai minimumot, vagyis olyan szakmai programokat, amelyeket mindannyian támogatni tudnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását