2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bekérették a nagykövetet a Mol-ügyben

A Külügyminisztériumba kérették kedd délután a budapesti orosz nagykövetet a Mol-részvények orosz felvásárlása ügyében - tájékoztatta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-t.
2009. április 7. kedd 16:37 - HírExtra
Faller Jenő szakállamtitkár a találkozón hangsúlyozta, a magyar fél azt várta volna, hogy orosz részről előzetesen tájékoztatást adjanak a szándékról az érdekeltség megszerzésére. Megerősítette, hogy a kormány álláspontja a korábbiakhoz képest nem módosult: mindent megtesz a nemzeti olajvállalat függetlenségének megőrzéséért, és ebben a végsőkig kitart - írta közleményében Szelestey Lajos.

A szakállamtitkár arra kérte az orosz nagykövetet: tájékoztassa kormányát arról, hogy a magyar kormányt meglepetésként érte az oroszországi Surgutneftegas vállalat bejelentése, miszerint felvásárolta a Mol részvényeinek több mint húsz százalékát az osztrák OMV-tól. Faller Jenő kifejtette: a fejlemény azért volt különösen váratlan, mert korábban a két vállalat között érdemi szinergia nem volt. A lépés előtt sem a kormány, sem a Mol vezetése nem kapott értesítést, akár hivatalos, akár informális csatornákon keresztül - mutatott rá a szóvivő.

Faller Jenő felkérte a nagykövetet, járjon közben annak érdekében, hogy az ügy hátteréről, az orosz energiavállalat céljairól, stratégiai elképzeléseiről a magyar kormány és különösen a Mol mielőbb átfogó felvilágosítást kapjon - emelte ki Szelestey Lajos.
A Mol-részvények eladásáról kedden Horváthné Fekszi Márta államtitkár az osztrák külügyi főtitkárral is tárgyalt.

Johannes Kyrle a találkozón azt mondta, hogy az osztrák külügyminisztérium nem tudott az OMV tervezett ügyletéről, csak az újságból értesültek a részvénycsomag eladásáról. A főtitkár nem tudott arra a kérdésre választ adni, hogy a kormány tudott-e az ügyletről, hangsúlyozva, a kabinetben több tárca is foglalkozik energiaügyekkel - mondta az MTI-nek Horváthné Fekszi Márta.

Az államtitkár hozzátette: "nehezen hihető", hogy a kormányzati körök ne kaptak volna tájékoztatást az ügyben, hiszen az energia Ausztriában, Magyarországon és Oroszországban is stratégiai kérdés.

Az osztrák OMV múlt hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegasnak, az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt.

Az orosz társaság közleményében jelezte: a részesedés megszerzése jelentős lépés stratégiai céljának teljesítéséhez, s az üzlet révén erősödik Európa energiaellátásának biztonsága.

A Mol korábban hangsúlyozta, hogy a tranzakciót követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, célja a részvényesi értékteremtés és a Mol-csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított az ügyben.
A Surgutneftegas Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-ipari konszernje, amelyben több, nagy kőolaj- és földgáz-tartalékokkal rendelkező korábbi állami vállalat tömörült 1993-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását