2024. április 28. - Valéria

Fertőzött lelkek

Nincs vírus a levegőben, de emberek tucatjai hirtelen teljesen azonos tünetektől szenvednek.
2008. április 29. kedd 10:10 - Hírextra
Az ezotéria és az orvostudomány kutatói olykor a két teljesen ellentétes útról közös csomóponthoz érkeznek, amikor egy ismeretlen jelenséget akarnak feltárni. Mivel az ezotéria szorosan összefügg a lélekkel, ahogy az orvostudomány egy ága is a láthatatlan elme rejtélyeit kutatja, bizonyos esetekben ez a találkozás elkerülhetetlen.

Létezik egy nagyon ritka tünetegyüttes, mely egész embercsoportokat "támad meg". A neve pszichogénia vagy más néven pszichogén betegség. Előbbi jelentése kortünetek kifejlődése lelki okokból, utóbbié pedig lelki eredetű betegség, mely környezeti vagy idegi hatásokra jön létre. A jelenségre jó példa a 18. század végén, az angliai Lancashire Hodder Bridge nevű városának pamutfonodájában történt "hisztéria".

Az egész egy tréfával indult, az egyik munkás egeret dugott a társa ruhája alá, aki azonnal görcsösen rángatózni kezdett és egy napig tartó rohamot szenvedett el. Másnap még három nő kapott ugyanilyen rohamot. Le kellett fogni őket, hogy ne tegyenek kárt magukban, a hajukat tépték és a falba akarták verni a fejüket. A napok múlásával egyre többen produkálták ugyanazokat a tüneteket mindenféle külső hatás nélkül.

Az érzékeny női agy

Végül le kellett állítani a termelést, mert már 24-en kerültek ebbe a különös állapotba, és nem csak nők, férfiak és gyerekek is. Az eseménynek a híre is terjedni kezdett, és a nyolc kilométerre fekvő fonodában hárman rohamot kaptak. Egy pamutszállítmányra kezdtek gyanakodni, azt hitték, hogy fertőzést hozott a gyárakba. Egy orvos azonban észrevette, hogyha elektromos készülékével ütést mér a "betegekre", a roham azonnal megszűnik.

Amint beszivárgott a köztudatba, hogy semmiféle gyilkos kórról nincs szó, csupán "hisztéria" okozta a jelenséget, többé senki sem kezdett görcsös rángatózásba. Bujdosó László, harmonizátor szerint az események kísértetiesen hasonlítanak a patkányok közötti láthatatlan kötelékhez. "Ha az egész városban egyféle patkánymérget helyeznek el, és egy állat el is pusztul tőle, valami különös oknál fogva a többi már nem eszi meg a mérget, attól függetlenül, hogy nincsenek közvetlen kontaktusban" - mondja Bujdosó László.

Emellett azt is hozzáteszi, hogy egy gyárban kicsi a testi távolság a munkások között, "belelógnak" egymás aurájába, így létrejön egy kapcsolat, és ugyanazt az információt egyszerre több vevő képes fogni. "A jelenségnek biztosan köze van a homogenitáshoz, hiszen a fonodai munkások között terjedt, még kilométeres távolságokra is" - vélekedik Bujdosó László. Bár a rohamokat mindenki megkapta, a 24 emberből 21 nő volt. A gyengébbik nemnek pedig köztudottan nagyobb az érzékenysége.

"A női agyban 50 grammal kevesebb a velő, mint a férfiakéban, viszont barázdáltabb. Ezáltal sokkal szenzitívebbek is a hölgyek. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a tünetek főleg közöttük terjedtek." A pszichogén betegség nagyon ritka jelenség, az orvostudomány napjainkban is igen keveset tud róla. Dr. Kopp Mária tanulmányában így fogalmaz, "visszafordítható kóros tanult reakciók, szabályozási zavarok állnak a pszichés eredetű testi tünetek legtöbbjének hátterében."
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását