2024. április 23. - Béla

Álljon fel! Egészséges...

Ülőmunkások, tévéfüggők, lustaságok figyelem! Mindenki mozogjon, nyújtóztassa ki magát, mert úgy tűnik, az üldögélés egyszerű megszakítása előnyösen pótolja a fizikai aktivitás más formáit.
2008. április 10. csütörtök 12:14 - Hírextra
Genevieve N. Healy, a Queenslandi Egyetem munkatársa még ennél is továbbmegy: "elegendő, ha az ülőmunkát olyan kevéssé intenzív módon szakítjuk meg, hogy csak felállunk és kicsit kinyújtózunk".
Healy és munkatársai 168 ausztrál felnőtt aktív és üléssel eltöltött idejét mérték meg, hogy megállapítsák, az üldögélés megszakítása valóban befolyásolja-e a testsúlyt és segíti-e az anyagcserét. A 30-87 éves egészséges önkéntesek naptárt kaptak, és testükön gyorsulásmérőt (akcelerométer) viseltek hét napon át. Ez a készülék mérte az alanyok fizikai aktivitásának típusát, idejét és intenzitását.

Ülő foglalatosság esetén az akcelerométer 100-nál kevesebbet mutat, könnyed testmozgásnál 100 és 1951 közötti értéket, közepes és kemény aktivitás esetén természetesen 1951-nél is magasabbat. A résztvevők napjai 57-39-4 arányban oszlottak meg az ülő, könnyeden aktív és fizikailag megterhelő foglalatosságok között. Általában az aktív periódusok ideje öt percnél rövidebb volt - számoltak be az ausztrál tudósok a Diabetes Care című folyóiratban.

A kutatócsoport végül megállapította, hogy az ülő tevékenységek megszakítása jótékonyan fordított arányosságot mutat a derékkörfogattal, a vér triglicerid-tartalmával és a vérplazma cukortartalmával.
Annak kiderítése, hogy az ülőmunkát rendszeresen megszakítva pontosan milyen anyagcsere-folyamatok indulnak el és hatására milyen fiziológiai változások észlelhetők, még további vizsgálatokra van szükség - fűzte hozzá Healy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását