2024. április 19. - Emma

Hivatalosan nem lesz napirenden az egészségbiztosítási törvény

Az MTI információ szerint nem szerepel az MSZP-frakció keddi budapesti informális ülésének napirendjén, várhatóan mégis szóba kerül a köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvény.
2008. január 8. kedd 16:20 - Hírextra

Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő pénteken jelentette be, hogy ismét be kívánja nyújtani a vizit- és az ápolási díj eltörléséről szóló korábbi javaslatát.

A politikus elmondta azt is, hogy módosítani kívánja az egészségbiztosítási pénztárak irányító testületeinek összetételéről szóló rendelkezéseket is.

Karsai József, az MSZP országgyűlési képviselője az informális frakcióülés előtt újságíróknak azt mondta: nem támogatja a törvényt, mert hiányzik belőle a garanciarendszer. Mint mondta, nem áll olyan rendszer mellé, amelyben szegények és gazdagok biztosítója alakulhat ki.

Arra a kérdésre, miért szavazta meg decemberben a törvényt, Karsai József azt mondta: akkor még nem lehetett pontosan látni jogszabályt, most az egységes szöveget végigolvasva látszik, hogy nincsenek meg benne a garanciák.

A kormánypárti képviselő szerint az egészségügy, jelenlegi állapotában, ragyogóan rendbe van téve. Utalt arra, hogy többlete volt az egészségbiztosítási alapnak, és hogy az egészségbiztosítási felügyelet megfelelően ellenőrzi a rendszert.

Karsai József kitért arra, hogy támogatni fogja frakciótársa, Tóth Károly módosító indítványát. Ezzel kapcsolatban hozzátette: Tóth Károly "igazi szociáldemokrata ember, védi a szocialista pártot", a módosító indítvány pedig jó és okos indítvány.

Arra a felvetésre, nem veszít-e tekintélyéből amiatt, hogy egyszer már megszavazta a törvényt, most pedig nem fogja támogatni, Karsai József azt mondta: nem a tekintélyemmel, hanem a választóimmal foglalkozom.

Az MSZP-frakció ez évi első, informális ülésének napirendjén a félév kormányzati teendői szerepelnek, amelyeket Kiss Péter kancelláriaminiszter ismertet, de szó lesz reformokkal kapcsolatos kormányzati kommunikációról is, amiről Gál J. Zoltán államtitkár tájékoztatja a zárt ülés résztvevőit.

A képviselőcsoport első formális ülése február 4-én lesz, addig várhatóan minden héten lesz informális frakcióülés. Jövő héten előreláthatólag az egészségbiztosítás is napirenden lesz.
Az MTI úgy tudja, hogy a frakció hivatalosan nem foglalkozott azzal, hogy Farkas Imre képviselő az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény zárószavazásán igazolatlanul hiányzott. Farkas Imre akkor azt mondta, nem ért egyet a jogszabállyal.

A képviselő ügye várhatóan a frakció etikai bizottsága elé kerül, amely szankciót szabhat ki, ami pénzbüntetés is lehet, de akár az is, hogy megfosztják különböző tisztségeitől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását