2024. április 16. - Csongor

A madarak a főszereplők

Formabontó módon idén a madarak lesznek a hódmezővásárhelyi majális főszereplői: az alföldi vidéken ritkán látott egzotikus madárfajták sokaságát tekinthetik meg az érdeklődők május első napján a Petőfi Sándor Művelődési Központban.
2008. április 29. kedd 10:57 - Hírextra

Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense elmondta, hogy a központba és az épület előtti területre főként gyermekeket várnak, de a szervezők szerint az élővilág kis csodái iránt fogékony felnőttek is jól érzik majd magukat a vidám délutánon.

A majális nyitányaként a résztvevők megismerhetik a májusfaállítás helybeli és dunántúli szokását, mindezt tánccal és muzsikával. Lesz madármegfigyelés, "madárkészítés" csuhéból, illetve papírból, madárpreparátumok vizsgálata, madárpuzzle, de madárhang- és röpképfelismerés is. A kvízjátékokkal, aszfaltrajzversennyel, filmvetítéssel, madárfotó-kiállítással színesített program keretében olyan egzotikus madarakat tekinthetnek meg a vásárhelyiek, amelyeket csak kivételes alkalmanként bocsátanak közszemlére az ornitológus szakemberek.

A rendezők olyan egzotikus madarakat "szerveztek be" a majálisra, amelyek kisállat-kereskedésekben nem találhatóak meg, csak állatkertekben és vadasparkokban találkozhatnak velük a természetvilág szerelmesei.

A legegyedibb darabnak az afrikai szövőmadár számít majd, amely főként a Szaharától délre nagyon elterjedt. A madár hossza 15-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 8-10 centiméter. A hím feje és torka sötétbarna, háta barna, fehér mintával, hasa pedig sárga. A tojó világosabb, mint a hím, és torka is sárga. A főként magvakkal táplálkozó, kolóniákban élő szövőmadár nevét arról kapta, hogy a hím fűszálakból fészket épít a nőstényeket elcsábítandó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását