2024. március 28. - Gedeon, Johanna

10-15 éven belül Moldova csatlakozhat a NATO-hoz és az EU-hoz

Tíz-tizenöt éven belül Moldova csatlakozhat a NATO-hoz és az Európai Unióhoz - jelentette ki Marian Lupu, a moldovai parlament elnöke kedden Budapesten. Eörsi Mátyás, az európai ügyek bizottságának elnöke szerint még rengeteg teendője van Moldovának.
2008. április 29. kedd 16:19 - Hírextra

Moldova EU-integrációja talán még hamarabb bekövetkezhet, mint tíz-tizenöt év - közölte Marian Lupu, azt követően, hogy részt vett az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.

Szerinte Moldova komoly politikai, társadalmi reformokat indított el annak érdekében, hogy közeledjen az uniós elvárásokhoz. Megjegyezte: ezeket az átalakításokat nemcsak az EU-tagság miatt indították, ettől függetlenül is szükségesek a reformok.

Marian Lupu úgy vélte, élesen külön kell választani az ország NATO- és EU-integrációját, az arra való felkészülést. A NATO-integrációt ugyanis óvatosan kell kezelni, mert Moldova számára a keleti szomszédjai is fontosak. Az EU-integrációról teljes konszenzus van az országban - tette hozzá.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), az európai ügyek bizottságának elnöke kiemelte: Moldovában problémák vannak az emberi jogokkal, komoly lemaradás van a sajtószabadság terén, és a legutóbbi önkormányzati választások sem ütötték meg az európai mércét.

Hangsúlyozta: Magyarország segítséget ajánl Moldovának, amelynek rengeteget kell tennie ahhoz, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Eörsi Mátyás szerint ennek ellenére belátható időn belül megtörténhet az integráció.

Marian Lupu elismerte, hogy vannak problémák Moldovában, de a helyzet nem annyira drámai, sem az emberi jogok, sem a sajtószabadság terén.

A moldovai parlament elnöke kedden találkozik a külügyi bizottság vezetőjével, Németh Zsolttal (Fidesz) is, szerdán pedig Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével folytat megbeszélést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását