2024. május 7. - Gizella

Boncolás élő adásban

Élő egyenes adásban lehet követni az interneten, ahogy felboncolják az eddigi legnagyobb kifogott tintahalat Új-Zélandon. A tíz méter hosszú csápos puhatestűt tavaly februárban fogták az Antarktisztól északra a Ross-tengeren, véletlenül.
2008. április 29. kedd 16:16 - Hírextra

A halászok tengeri sügérre mentek, a majdnem féltonnás ragadozó pedig ráharapott egy horogra akadt halra. Az élve kifogott rekorder állatot még a fedélzeten lefagyasztották és a wellingtoni Te Papa Tongarewa nemzeti múzeumba szállították.

A tudósok 14 hónapig készültek az egyik legtitokzatosabb mélytengeri teremtmény, a Mesonychoteuthis hamiltoni nevű fajhoz tartozó nyolccsápos óriás felboncolására. A világ legnagyobb tintahalfajtája kétezer méteres mélységben él és természetes közegében soha nem látta még ember. Példányaiból traktorgumi nagyságú tintahalkarikákat lehetne készíteni, de nem halásszák, mert húsának ammónia íze van.

A tengerbiológusok alig tudnak valamit a fajról, a Ross-tengeri zsákmány ezért szenzációszámba megy és világszerte rengetegen kíváncsiak a hétfőn kezdődött vizsgálatra, amelyet a múzeum honlapján bárki élőben követhet.

A tetemet már vasárnap kivették a hatalmas mélyhűtőből, de rögtön vissza is kellett rakni, mert nem állt még minden készen a boncoláshoz. Hétfőn aztán áthelyezték egy sóoldattal teli tartályba, amelybe a kiolvadás lassítása érdekében bőven raktak jeget is, nehogy rothadásnak induljon az állat külső része, amikor belül még fagyos.

Ha minden jól megy, szerdára rendben felolvad és kezdődhet a munka. A tetemből szövetmintát vesznek és DNS-vizsgálattal állapítják meg a nemét. "Ha hím, akkor ez lesz az első, amelyről részletes tudományos leírás készül" - mondta Steve O' Shea új-zélandi szakértő, az operációt végző három fős szakértői csapat tagja.

A fejlábú állat anatómiai vizsgálata után eltávolítják a gyomrát, csőrszerű állkapcsát és a száj egyéb részeit, majd kiállítják egy hétezer literes, formaldehiddel töltött üvegtartályban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását