2024. május 4. - Mónika, Flórián

Lezárult a Nemzeti Ifjúsági Stratégia regionális társadalmi vitája

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kezdeményezésére április 21. és 28. között regionális konferenciákon ismertették a közreműködő szakemberek a Nemzeti Ifjúsági Stratégia jelenlegi tervezetét.
2008. április 28. hétfő 18:28 - Hírextra

A regionális konzultációkra a régiókban működő ifjúsági civil szervezetek kaptak meghívást. A hét konzultációs rendezvényen közel háromszáz civil szervezet képviselője vett részt. A megjelentek többsége egyetértett abban, hogy konszenzusos Nemzeti Ifjúsági Stratégiára van szükség, és hogy a most előkészített dokumentum céljai és értékei megfelelő alapot biztosítanak egy széles körű társadalmi együttműködésre.

A stratégia tartalmát illetően számos javaslatot tettek a konzultációkon részt vevő civil képviselők. A stratégia célcsoportját illetően a többség amellett foglalt állást, hogy a gyermek és ifjúsági ügyekkel és korosztályokkal külön stratégiában érdemes foglalkozni, tehát a jelen dokumentum elsősorban a fiataloknak szól, bizonyos elemeiben kiterjesztve korai serdülőkorra. Sokan javasolták, hogy a stratégiában hangsúlyozni kell az ifjúsági szakma létrejöttének és a nem-formális tanulás feltételeinek biztosítását, társadalmi elismertetését. A jelenlévők szinte minden esetben jelezték, hogy a szakma és a civil ifjúsági szervezetek számára következetes, hosszú távon kiszámítható és átlátható finanszírozási rendszerre van szükség.

A stratégia fontosságának hangsúlyozása mellett a találkozókon kiemelték, hogy eredményeket és valós társadalmi változást csak következetes és egységes végrehajtással lehet elérni. A stratégia horizontális, vagyis ágazatok közötti együttműködést feltételező elemeiben olyan struktúrára van szükség, amely valóban összhangba tudja hozni az egyes ifjúságot érintő állami intézkedéseket, jogszabályokat.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársai a következő napokban elemzik a beérkezett javaslatokat és szakértők bevonásával mindent elkövetnek, hogy a társadalmi konzultáción született gondolatok és elképzelések bekerüljenek a stratégiai dokumentumba.

A stratégia tervezete - melyhez elektronikus úton 2008. május 15-ig várjuk a téma szakértői, civil szervezetek, képviselők, önkormányzati ifjúsági referensek stb. javaslatait - továbbra is elérhető a tárca honlapján (http://www.szmm.gov.hu).

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását