2024. május 8. - Mihály

Látogatócsúcs a Könyvfesztiválon

Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: jóval több mint hatvanezer érdeklődő volt kíváncsi a könyves seregszemlére, amely idén új helyszínen, a Millenárison várta az irodalombarátokat - mondta Zentai Péter Lá
2008. április 28. hétfő 06:59 - Hírextra
Az új helyszín, a Millenáris maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, tökéletes körülményeket biztosított a több száz kiállítónak, vendégnek és a háromszáznál is több kísérőrendezvénynek - vélekedett az igazgató.

Hozzátette: a technikai részletek csiszolására szükség lesz, de a helyszín által adott plusz, tehát a park és a tematikus elrendezést, például a külön gyermekirodalmi szekció létrehozását lehetővé tevő épületek nem teszik kérdésessé, hogy a könyvfesztivál jövőre is a Millenárison nyitja meg kapuit.

A díszvendég, Bret Easton Ellis amerikai író szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket: az eddigi világsztároktól némileg eltérően huszonéves rajongók ezreit csábította a fesztiválra. Az Amerikai Psycho és a Nullánál is kevesebb szerzőjével zajlott programokon fiatal olvasók tömegei vettek részt, dedikálásain pedig hosszan kígyózott a sor - idézte fel Zentai Péter László.

A díszvendég ország, Kína egyik magas szintű állami képviselője a rendezvényen jelentette be, hogy támogatási alapot hoznak létre magyar szerzők műveinek fordítására - emelte ki Zentai Péter László, megjegyezve: a kínai küldöttséget lenyűgözte, hogy a magyar kiadók mintegy ötven, kínai szerzőtől származó, vagy Kínáról szóló kötettel jelentkeztek a díszvendég tiszteletére.

Az igazgató a Kína és Tibet közötti feszültségre utalva örömét fejezte ki, hogy az emberek nem a kultúrán kérték számon a politikát, azaz hogy a könyvfesztivált elkerülték az ezzel kapcsolatos atrocitások.

Kínát sok ország fesztiválján látnák vendégül szívesen, és Magyarországot nem a szép meghívólevél miatt választották, hanem egyebek mellett azért, mert a kulturális infrastruktúrát messzemenően példásnak tartják - vélekedett a fesztiváligazgató.

Elmondta, hogy a könyvfesztiválon évek óta kimagasló felhozatallal jelenlévő Románia hivatalosan is bejelentkezett díszvendégnek, amit magas színvonalú, rohamosan fejlődő kortárs irodalma is indokol. Díszvendég országnak azonban India és a skandináv országok is jelentkeztek már - fűzte hozzá Zentai Péter László.

A könyvfesztivál keretében csütörtöktől vasárnapig csaknem félezer magyar és külföldi könyvkiadó, valamint több száz magyar és külföldi alkotó várta az irodalomkedvelőket, akik mintegy ötvenezer kiadvány közül válogathattak.

A seregszemle díszvendége, Bret Easton Ellis a rendezvény nyitónapján vette át a Budapest Nagydíjat, míg a díszvendég ország, Kína egy száz négyzetméteres standon várta a távol-keleti irodalom iránt érdeklődőket.

A több mint háromszáz kísérőrendezvény között dedikálások, felolvasások, színpadi beszélgetések és szakmai tanácskozások kaptak helyet. A zárónapon átadták az Év Gyermekkönyve, az Év Kiadója és az Év Kereskedője díjakat, és külön programon köszöntötték a kerek születésnapjukat ünneplő magyar írókat, költőket is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását