2024. április 26. - Ervin

Háromnapos aukció

Háromnapos, május eleji művészeti aukcióján 175 millió forintos összkikiáltási áron 811 tételt visz kalapács alá a BÁV. Pompás ékszereket, rangos festményeket, míves bútorokat, szőnyegeket és műtárgyakat, ezüstöket és porcelánokat.
2008. április 28. hétfő 06:32 - Hírextra
A legmagasabbról, 18 millió forintról egy majd száz éve lappangó, dekoratív, 1909-es Vaszary János-kép indul. A művész feleségét ábrázoló Nő enteriőrben az életmű fontos darabja. A képet utoljára 1912-ben, Vaszary gyűjteményes kiállításán és - valószínűleg ugyanabban az évben - a kaposvári karácsonyi képkiállításon láthatta a közönség.

Festőtől egy jelzés nélküli, nagyméretű tájképet is kínálnak 3,6 millió forintért. Váratlanul bukkant fel Szőnyi István 1926-ra datált friss, élénk-színes Zebegényi tája. A festő e korszakából, amikor a nagybányai tradíció továbbfejlesztése révén megtalálta saját művészi formanyelvét, kevés mű maradt fenn. Kikiáltási ára 2,2 millió forint.

Hogy Perlrott Csaba Vilmos Férfiaktja a művész számára is fontos alkotás volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a képet feltűnő helyen és szinte a témába komponálva szignálta. A fiatal festő 1905-ös műve már a poszt-nagybányai iskola jegyeit viseli magán. Az alak naturalista, de a fények, az árnyékok, az átlós szerkesztés már Perlrott sajátja. A méretes vászonért 2,8 millió forintról lehet licitálni.

Ott volt a Nemzeti Galéria napokban zárult Zichy-kiállításán az a kis remekmívű akvarell, a Birkamosás, amelyet 3,2 millió forintért lehet most megszerezni. A kép védett és értékét növeli, hogy abban a rövid időszakban keletkezett, amikor 1880 és 1881 között Zichy Mihály Magyarországon tartózkodott. A festő életművének java ugyanis külföldön - főleg Oroszországban, - született és ott is őrzik mindmáig. Így Zichy-mű szinte csak kivételesen fordul elő a műkereskedelemben.

Telepy Károly két tájképe is magasra árazott, a romantikus napsütötte hegyet ábrázoló vászonért 2,2 millió forintot, a viharos Balatonért 1,6 millió forintot kérnek. Lotz Károly itáliai hatást tükröző, érzéki szerelmespárja korabeli keretben 1,6 millió forintot kóstál. A most újrafelfedezett Schadl János különös fényekben játszó, expresszionista tájképéért 1,9 millió forintról indul a licit.
Milliós kategóriába soroltak néhány jellegzetes XVIII. századi német, flamand és németalföldi festményt, Karl Kaufman velencei vedutáit, egy téli tájképet, az európai aukciók sztárjától, a XIX. századi Charles Leickerttől.

A XIX. és XX. század nagy mesterei mellett számos kismester jelentős alkotásával is találkozhatnak a gyűjtők, 100 és 500 ezer forint közötti kikiáltási áron. Meglepetést okozhat, mert már is komoly gyűjtői érdeklődés övezi Tevan Margitnak, a két háború közötti időszak legjelentősebb ötvösművészének kollekcióját. Az egyéni hangvételű, szobrokhoz hasonló, Bauhaus-hatású munkák, meg a reliefszerű ötvösművek 20 és 240 ezer forint között indulnak és sokszoros licitre számíthatnak.

Igen gazdag az ezüsttárgyak választéka, XVIII. századi bécsi és augsburgi, prágai remekek, asztali és díszedények, gyertyatartók, szertartásedények. A legdrágább, 2,2 millió forint egy XVII. századi barokk kagylós serleg. Egy nürnbergi reneszánsz serleget 1,2 millióért kínálnak, míg Martin Mair augsburgi mester XVII. századi barokk cibóriuma 750 ezer forintot ér.

A magas színvonalú ékszerkollekció 314 tételből áll, és számos gyűjtői darabot is tartalmaz. A milliókat meghaladó vagy éppen közelítő drágaköves kitűzők, nyakékek, szolitergyűrűk, fülbevalók mellett néhány látványos, és alig 50-100 ezres tételből is lehet válogatni.

A BÁV ékszeraukcióját május 6-án, a festmény-, bútor- és szőnyegárverést 7-én és a műtárgyaukciót 8-án tartja. Az anyag addig a Bécsi utcai aukciósházban látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását