2024. március 29. - Auguszta

Drogmentesen az erdőkért

Kevesen tudják, hogy minden egyes szippantás a kokainból tíz négyzetméternyi amazóniai erdő pusztulását eredményezi. Egy hektár ültetvény miatt négy hektár erdő tűnik el. A világfogyasztás jelenlegi ritmusát tekintve ez évente 240 ezer hektár erdő kiirtás
2007. december 30. vasárnap 09:02 - Hírextra

Az újabb ültetvények létesítése ugyanis nemcsak a terep előkészítésével, azaz a fák kivágásával jár. Az erdő attól is pusztul, hogy a kokain finomításához mértéktelenül használt vegyi anyagok bekerülnek a talajvízbe - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

"Ha a világ továbbra is lélegezni akar, sürgősen meg kell menteni Kolumbia amazóniai erdőit, amelyek a maguk 403 384 négyzetkilométeres területükkel a világ legnagyobb erdeinek, a Föld zöld tüdejének részét képezik" - mondta Sabas Pretel de la Vega Kolumbia olaszországi nagykövete.

Kolumbia a Drogmentes élet programjának keretében kampányt indított a kokaültetvények létesítése ellen. A kolumbiai diplomácia pedig elődleges feladatának jelölte meg, hogy a problémára felhívja az európai polgárok figyelmét, mivel a legfrissebb adatok szerint Európa a kolumbiai kokain legnagyobb fogyasztója, főként a calabriai alvilág, a 'ndrangheta tevékenysége miatt. "Néhány évvel ezelőtt még az Egyesült Államok fogyasztotta a kolumbiai kokain hatvan százalékát, Európa pedig negyven százalékát. Ma már ez az arány megfordult" - mondta a nagykövet, akinek közreműködésével, Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök védnöksége alatt, az emberek tájékoztatására koncertet rendeztek Rómában az Oscar-díjas zeneszerző, Ennio Morricone főszereplésével. A kampányban szerepet vállalt Ivan Ramiro Cordóba, az Internazionale futballcsapatának kolumbiai játékosa is.
A problémának azonban van egy másik vetülete is. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái embereket rabolnak el és tartanak fogva az erdőben, váltságdíjat követelve értük. A nagykövet szerint ezeket a pénzeket fegyverek vásárlására, illetve kokain előállítására használják fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását