2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jótékony hatású koleszterincsökkentő

A koleszterincsökkentő sztatinkészítmények főhatásuktól független, egyéb kedvező hatásai érsebészeti beavatkozások után is érvényesülnek. Holland kutatók az Európai Szívgyógyász Kongresszuson ismertették nagy érdeklődést keltő eredményeiket.
2008. szeptember 16. kedd 13:57 - Hírextra
Az Európai Unió területén évente mintegy 40 millió betegnek van szüksége valamilyen érműtétre és ezek a korszerű beavatkozások igen biztonságosak, de azért előfordulnak súlyos, operáció utáni szövődmények. Rotterdamban Don Poldermans és munkatársai különböző érműtétek előtt kezdték el a koleszterincsökkentő fluvasztatin adását és a kezelést legalább egy hónapig folytatták.

A kutatók csaknem ötszáz, érműtétre váró, önként jelentkező beteget kezeltek, akik a jelenlegi legkorszerűbb gyógyszereket kapták. Ezen kívül, véletlenszerű választás alapján a vizsgált személyek fele az előbbi gyógyszerelésen kívül fluvasztatint is szedett. Az adatok tárgyilagos értékelése végett sem a betegek, sem az orvosok nem tudták, melyik páciens kap fluvasztatint és melyik ugyanolyan külsejű, de gyógyszert nem tartalmazó tablettát.

A vizsgálat befejezése után az adatok nyilvánosságra kerülésekor egyértelműen látszott, hogy a koleszterincsökkentő készítmény 20 százalékkal csökkentette a vér koleszterinszintjét - ez a gyógyszer főhatása és ez itt is érvényesült.

A szívizom oxigénhiányos állapota az érműtét utáni időszakban sokkal ritkábban fordult elő a fluvasztatinnal is kezelt betegek között, mint az egyébként legjobb kezelésben részesülő csoportban. Még feltűnőbb volt, hogy a szívizominfarktus vagy a szívhalál kockázata 52 százalékkal lett alacsonyabb az új kezelési módszer hatására.

Számítások szerint ahhoz, hogy akár egyetlen ilyen súlyos, műtét utáni szövődményt elkerüljenek, elég 19 beteget kezelni a gyógyszerrel. Polderman professzor hangsúlyozta, hogy ez a különleges, kedvező hatás nem egyszerűen a vérzsírszint jó irányú befolyásolásának javára írható, hanem a gyógyszer ettől független hatásának eredménye.

A fluvasztatin nemcsak a "rossz" koleszterin szintjét vitte le, hanem az érelmeszesedés alapvető, lassú gyulladásos folyamatát is fékezte. Az érműtétek utáni kisebb kockázat elsősorban ennek köszönhető.

Az előadáshoz fölkért hozzászóló, Mark E. Shelton is úgy látta: az eredmények alapján az érműtétek gyógyszerelését ezzel a sztatinnal kiegészítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását