2024. április 19. - Emma

Vonják vissza a Posta közbeszerzéseit!

A postahivatalok vállalkozásban történő működtetésére meghirdetett közbeszerzési eljárás ajánlattételének visszavonását követelik a Magyar Posta Zrt.-től Heves, Komárom-Esztergom, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg érintett vállalkozásai és önkormányzatai,
2008. április 27. vasárnap 17:29 - Hírextra
A mintegy 160 résztvevő képviselői - akik névvel nem vállalták a tanácskozást követő sajtótájékoztatón a szereplést, mert mint mondták, ebben az esetben kizárhatják őket a közbeszerzésből - a Posta elnökéhez és vezérigazgatójához címzett petíciójukban kiemelték: a társaságnak "olyan tisztességes ajánlattal kell előállnia, hogy legalább a jelenlegi színvonalon működhessenek a posták".

Az állították: a Posta által ajánlott díjak a jelenlegi működési költségeknek csak a 40-50 százalékát fedezik, s az összeg még a törvényben előírt szakképzettségű dolgozók minimálbérét, illetve annak közterheit sem fedezi.

Szerintük ezzel az ajánlattal a Magyar Posta Zrt. visszaél a gazdasági erőfölényével.
Ráadásul a közbeszerzési eljárásban olyan szigorú elvárásokat fogalmaztak meg - tették hozzá -, melyek még a Posta saját üzletpolitikájában sem szerepelnek.

Az önkormányzati vezetők, akik elmondásuk szerint a településük postai ellátásának fenntartása miatt pályáznának a helyi postahivatal működtetésére, továbbá az érintett vállalkozások egyaránt úgy ítélik meg, hogy ilyen körülmények között lehetetlen a szolgáltatás biztosítása. Ez különösen a nyugdíjasokat és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat érinti - tették hozzá -, akik nyugellátásuk összegét, valamint a családi pótlékot és a szociális segélyt postai úton kapják kézhez.

A négy megye közül Szabolcsban 125, Somogyban 75, Hevesben 58, Komárom-Esztergomban 33 települést érint a postai szolgáltatások vállalkozói működtetésbe adása.

A sajtótájékoztatón Tilki Attila, Fehérgyarmat fideszes polgármestere, a párt országgyűlési képviselője elmondta: a Magyar Posta Zrt. szerinte nem veszi figyelembe a helyi érdekeket, de az Európai Unió vonatkozó irányelveit sem.

Úgy fogalmazott: "Újabb postabezárásról szól a történet, csak másfajta módszerrel, mint a korábbi, ráadásul most már nem kistelepülésekről, hanem közepesekről, 2000 lakos felettiekről is szó van".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását