2024. április 26. - Ervin

Kiállítás a zsidókat mentő diplomatáról a hétvégén

Két napig Budapesten látható a II. világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató tárlat, amelyet a nevét viselő alapítvány január 27-én, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján New Yorkban, az ENSZ székházában mutat be
2008. január 18. péntek 20:18 - Hírextra

A nagyközönség számára szombaton és vasárnap látogatható tárlatot pénteken este nyitották meg az Örökség Galériában.

A Carl Lutz élettörténetét és a II. világháborúban legendássá vált menedékhelyet, az Üvegházat bemutató kiállítás megnyitóján Vámos György, a Carl Lutz Alapítvány elnöke emlékeztetett arra: a Vadász utcai épület, amelyben a svájci diplomata és munkatársai zsidókat rejtegettek, mintegy kétezer ember megmentésében játszott szerepet.

A pesti oldal felszabadulásának 63. évfordulóján rendezett ünnepségen az alapítvány elnöke a zsidók egyiptomi fogságával állította párhuzamba a holokauszt eseményeit, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a rabság történetét "minden újabb generáció úgy regéli el, mintha vele történt volna".

A zsidóüldözés eseményeire utalva megjegyezte: "még itt vagyunk néhányan egykori gyerekek, akik elmondhatjuk, hogy a tűztengert éltük túl, és az igazak, a bátrak segítettek minket."

A Carl Lutz Alapítványról szólva elmondta, azért dolgoznak, hogy ne kopjon meg az emlékezet, elbeszéljenek hiteles történeteket, megismertessenek kiváló, becsületes embereket. Ezt a célt szolgálja a Carl Lutzról szóló kiállítás is - tette hozzá.

Mark-André Salamin, Svájc magyarországi nagykövete az ünnepségen kiemelte: a magas színvonalú kiállítás hosszú történeti kutatás eredménye. Hangsúlyozta: fontos, hogy sokan lássák az ENSZ székházában, illetve másutt is "Carl Lutz és barátai bátor tetteinek történetét".

A Carl Lutz segítségével megmenekült Agnes Hirschi, aki akkor hat éves volt, a megnyitón felidézte, hogy az Üvegház udvarán játszott, majd két hónapot töltött a pincéjében az ostrom alatt, miközben húsz bombatalálat érte a házat.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Alisa Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete és Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is.

Carl Lutz 1942 és 1945 között alkonzuli rangban szolgált Budapesten, 1944-1945-ben a zsidók megmentése töltötte ki hivatalos ténykedésének nagy részét. Megállapodott a magyar kormánnyal, hogy az angolok fennhatósága alatti Palesztinába vízummal rendelkező zsidók utazhassanak ki.

Ennek érdekében a svájci követség kivándorlási osztályt hozott létre, amelyet a Vadász utca 29-ben lévő Üvegházban rendeztek be.

Bár a német engedélyek híján kiutazásra nem kerülhetett sor, a felkészülés alkalmat adott, hogy a belvárosi Üvegházba zsúfolódott embereket diplomáciai védettségben részesítse.

Miután 1945 áprilisában Carl Lutzot kiutasították Magyarországról, otthon arra figyelmeztették, hogy a budapesti zsidómentő akcióval túllépte a hatáskörét. Svájc hivatalosan csak 1958-ban ismerte el, hogy Carl Lutz nagy szolgálatot tett az emberiségnek. 1964-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte. Carl Lutz 1975-ben hunyt el Bernben. 1991-ben Budapest Főváros Önkormányzata emlékművet avatott a tiszteletére, Szabó Tamás alkotását, amely a Dob utca 12. mellett áll.

A budapesti Carl Lutz Alapítvány 2004-ben jött létre. Az Üvegház egyik földszinti szobájában, a hajdani garázs helyén alakított ki emlékszobát, amelyben kis kiállítás látható a hatvan évvel ezelőtti eseményekről. A tárlat tiszteleg az alapítvány névadója előtt, felidézi, fényképeken megjeleníti a Carl Lutz munkáját segítő cionista mozgalmak ifjú hőseit, és bemutatja magát az épületet.

Január 27-én, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján az alapítvány ennek az állandó kiállításnak az angol nyelvű változatát mutatja be az ENSZ székházában, New Yorkban. A kiállítás február végéig látható a keleti parti metropoliszban, utána Észak-Amerika több városában tekintheti meg a közönség.

Az angol nyelvű kiállítás Budapesten két napig látható: január 19-én és 20-án a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Örökség Galériájában, a brit követség hajdani épületében tekinthető meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását