2024. április 19. - Emma

Aggályos a személyes adatok gyűjtése

Aggályos a személyes adatok gyűjtése ahhoz, hogy egy ingyenes kiadvánnyal a terjesztők elszámoljanak - állapította meg Szabó Máté ombudsman, miután egy panaszos jelezte neki, hogy a csongrádi Fábiánsebestyén önkormányzata összeírja azoknak a személyes ada
2008. április 26. szombat 16:40 - Hírextra
Az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint kifogásolható az is, hogy az adatgyűjtés során az érintetteket nem tájékoztatják megfelelően arról, mi lesz az adataik sorsa - olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.
Emlékeztetett: minden adatkezelésnek valamely meghatározott célt kell szolgálnia, és e célon nem terjeszkedhet túl.

Az ombudsmant egy panaszos kereste meg, aki sérelmesnek találta, hogy Fábiánsebestyén község önkormányzata a leendő szennyvízhálózat finanszírozásával kapcsolatos felmérésében személyes adatokat is igényel. Kifogásolta azt is, hogy az önkormányzat összeírja azoknak személyes adatait, akik átveszik az ingyenes helyi lapot.

Az országgyűlési biztos irodája a vizsgálat során felkereste az érintett önkormányzatot. A megkeresésre a település jegyzője azt válaszolta: a szennyvízberuházással kapcsolatosan fel akarják mérni a lakosság teherviselő képességét. A kérdőív kitöltése önkéntes, az adatkezelés részleteiről a kérdőív hátoldalán szereplő adatvédelmi tájékoztató ad felvilágosítást - idézi a jegyző által leírtakat az ombudsman.

A helyi újsággal kapcsolatban a jegyző úgy tájékoztatott: az önkormányzat nem ad ki újságot, a művelődési ház egyik művelődésszervezője szerkeszt egy ingyenes tájékoztató kiadványt, és a lakosok ennek átvételét ismerik el.

Mindezek alapján az ombudsman megállapította, hogy a szennyvízhálózat beruházására vonatkozó kérdések alatt szerepel az aláírás is; az aláírással ellátott kérdőívek az érintett hozzájárulásával kezelhetők. A kérdőívhez mellékelt tájékoztatóban szerepel az, hogy az adatszolgáltatás önkéntes, illetve az is, hogy az összegyűjtött adatokat kik ismerhetik meg. A adatkezelés jogszerű, ha az érintettek a tájékoztatást követően hozzájárulnak személyes adataik ilyen célú kezeléséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását