2024. április 28. - Valéria

Figyelem nélkül a hatalom

A költségvetés számai riasztóak, a hiány mértéke ismert tény. Az egyik eszköz a társadalom bevonására a szükséges és megkerülhetetlen változtatásokhoz az értelmes és az életminőséget javító jogalkotás. Az érem másik oldala a silány és napjainkat romboló j
2008. április 26. szombat 18:47 - Hírextra
A jogszabályok megalkotása nagy felelősségel jár - ez vitathatatlan.

A jogszabály annyit ér amennyi a társadalom tagjaira kifejtett jogkövetésre vonzó hatása.

A parlamenti lobbi hivatásos formája új utat nyit a döntéshozóknak, hogy eluthasson hozzájuk torzulások nélkül a társadalom csoportjainak jelzése, jogalkotási igénye.

Az Országbíró Zoltán vezető lobbi szakember által megindított lobbi indítványok ezt a szemléletet erősítik a lobbi gyakorlatában.

A hivatásos lobbi magyarországi "feltalálására" 2006.-ban nagy szükség mutatkozott, mert a jogszabályok alapját jelentő információ áramlás, mintha dugulást szenvedett volna.

Társadalmi szervezetünk felhívja a sajtó figyelmét néhány értelmetlenül korlátozó, vagy méltatlanul nem módosított szabályozásra, amelyek a lakosság terheit indokolatlanul növelik.

- Az igazságügyi Közvetítést szabályozó törvény felülvizsgálata szükséges volna, az igazságügyi közvetítés széles körben kötelezővé tételével.(családjogi viták, ingatlan jogviták, adós-hitelező jogviták stb.)

A külföldi példák (Franciaország, Spanyolország stb.)biztatóak, ma viszont idehaza sokan nem férnek hozzá a drága minőségi igazságszolgáltatáshoz, a jogszolgáltatáshoz.

- Az OTÉK módosítása a túlzottan hátrányokat okozó gépkocsiférőhely kötelezés a rendeltetési egységekre nézve szintén sürgető.
(minden kis üzlet, iroda rendelkezzen ott abban az épületben gépkocsiférőhellyel stb.)

Az építmények hatékony kihasználása ellen hat az ilyen szabályozás.
(pl.garázsok sora csúfítja a városrészközpontokat olyan helyen, ahol virágzó kisvállalkozások üzemelésére volna szükség)

Egyes helyi önkormányzatok a helyi rendeletek meghozatalának elmaradásával egyenesen kárhelyzeteket idéznek elő.

- A fogyasztóvédelmi törvény módosítása az új LÖFP programnak megfelelően a civilek felé nyitva volna ésszerű.

Az MFPÉE és az RFC FOgyasztóvédelmi Társadalmi Intézet egyeztetve az SZMM képviselőjével a Békéltető Testületek képzésének javításában közös feladatot látott.

A példák fontosak, de nem egyediek! A sajtó sokat segíthet a munkája során az értelmes jogszabályok kialakításában!
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását