2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vádat emeltek a csalók ellen

Csaknem 142 millió forintot szedtek be lakást vásárolni szándékozóktól azok a csalók, akik ellen a Szegedi Nyomozó Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Csongrád Megyei Bíróságon - jelentette be pénteken a nyo
2008. április 25. péntek 14:25 - Hírextra

Ifj. Pigniczki József ügyész elmondta: egy hódmezővásárhelyi férfi és szegedi társa megegyeztek abban, hogy végrehajtás alatt lévő, árverésre kitűzött ingatlanokat igyekeznek eladni. Az ingatlanok közvetítése során aztán hivatkoztak arra is, hogy végrehajtó ismerőseik, az ügyfelek által kiszemelt ingatlant "csúszópénz" fejében csak az azt átadó ügyfeleknek szerzik meg. Az ötletgazdák azonban végrehajtókkal nem álltak kapcsolatban, az ügyfelek semmilyen ingatlanhoz nem jutottak.

A házak és lakások megszerzése érdekében az ügyfelektől különböző összegeket vettek át az elkövetők, ingatlanonként 300 ezer forinttól, 2 millió forintig. A leendő vevők tehát tisztában voltak a vesztegetéssel. Ezért, annak ellenére, hogy nem kaptak ingatlant, és az általuk befizetett összeget sem szerezték vissza, a nyomozó ügyészség őket is gyanúsítottként vonta felelősségre és vádat emelt ellenük.

A négyfős központi társaság az eladásra kínált ingatlanokat különböző hirdetőújságokból, illetve úgynevezett banki listákból összeállított saját listákon árulta. Pontos cím, helyrajzi szám és egyéb egyértelmű azonosító azonban nem volt rajtuk. Emellett nem volt lehetőség az ingatlanok megtekintésére sem. A lakások és házak egy részét több ügyfélnek is kiközvetítették.

Az álárusítások 2004 végétől 2006 végéig tartottak, amikor a négyesből ketten bejelentést tettek a helyi APEH-kirendeltségen, mert úgy gondolták, hogy így ők elkerülhetik a felelősségre vonást. A nyomozás másfél évet vett igénybe. Az eljárás során 69 embert hallgattak ki gyanúsítottként és 79-et tanúként. A nyomozás lezárása után 66 személlyel szemben emeltek vádat. Közülük 43 vádlottal szemben 252 rendbeli, 23-al szemben 47 rendbeli bűncselekmény miatt.

A kicsalt 142 millió 650 ezer forintból egyébként az ügyfelek kérésére és felszólítására 39 millió 750 ezer forintot térítettek meg. A többi pénz hollétéről egyelőre nem tud a hatóság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását